Crimeea s-a reîntors la patria mamă, Rusia, şi nu va mai fi niciodată parte a Ucrainei, a spus, la un an de la anexarea peninsulei la Rusia, premierul acestui teritoriu, citat de BBC.
Serghei Aksionov a spus că anexarea peninsulei de către Rusia a fost „un act democratic” şi că Rusia nu a făcut nimic rău. „Nimeni nu a luat nimic”, a spus acesta cu convingere. „AA fost alegerea oamenilor din Crimeea. Nimic nu s-ar fi putut întâmpla fără susţinerea populaţiei locale şi de aceea nu a fost un act de agresiune, ci unul democratic”, a adăugat premierul.
Serghei Aksionov crede că liderii occidentali nu înţeleg situaţia şi că oamenii sunt dezinformaţi de către presă, care nu prezintă imaginea reală a ceea ce s-a întâmplat acolo. Dacă Vladimir Putin nu ar fi intervenit, argumentează oficialul din Crimeea, populaţia nu ar fi fost protejată împotriva naţionaliştilor ucraineni.
Vladimir Putin recunoaşte planul de anexare a Crimeei
Vladimir Putin era pregătit să folosească orice mijloace militare pentru a apăra Crimeea de „naţionaliştii” de la Kiev şi sforarii lor, guvernul SUA. Preşedintele rus a vorbit într-un documentar difuzat de postul naţional de televiziune, la un an de la anexarea teritoriului ucrainean. Prin orice mijloace acesta a arătat că se referea inclusiv la armele nucleare.
În acest sens, Rusia a desfășurat în Crimeea baterii de rachete de coastă, dotate cu rachete antinavale Yakhont / Onyx „Bastion”, a recunoscut liderul de la Kremlin. Vladimir Putin a afirmat că aceste sisteme au fost instalate în așa fel încât să poată fi văzute dinspre mare și de sateliți, pentru a descuraja orice fel de tentativă de atac împotriva peninsulei.
”Bastion este un sistem defensiv, destinat să apere coasta, teritoriul. Nu este ofensiv, nu atacă pe nimeni, dar este o armă eficientă, modernă, de înaltă precizie. Nimeni nu are deocamdată un astfel de sistem (cu excepţia Rusiei). Acesta este astăzi cel mai eficient sistem de coastă din lume.
La un moment dat, pentru a da de înțeles tuturor că (peninsula) Crimeea este foarte bine apărată, noi am transferat acolo sisteme Bastion”, a recunoscut Vladimir Putin.
Rusia era pregătită să plaseze în stare de alertă forțele sale nucleare în martie 2014 în cazul unei intervenții militare occidentale în Crimeea.
În documentarul “Crimeea: Reîntoarcerea la patria mamă”, difuzat duminică seara, preşedintele rus recunoaşte pentru prima dată că bărbaţii înarmaţi care au ocupat clădirea parlamentului din Simgeropol în dimineaţa zilei de 27 februarie erau, de fapt, militari ruşi.
Iniţial, preşedintele Putin a negat că Rusia ar fi trimis militari în Crimeea înaintea referendumului din peninsulă, în urma căruia aceasta a fost anexată la Rusia. Însă, în ultimul an, şi-a rafinat poziţia şi a recunoscut, pentru prma dată în aprilie 2014, că “omuleţii verzi” – care i-au ajutat pe cetăţenii proruşi din peninsulă să se apere în timpul referendumului – au fost, de fapt, militari ai Moscovei.
În documentarul difuzat duminică a argumentat că prezenţa militarilor ruşi a fost legală, chioar şi din punctul de vedereal legii ucrainene. Aceştia au fost trimişi să garanteze siguranţa parlamentarilor din Crimeea care votau în acea zi dacă peninsula trebuie să rămână parte a Ucrainei.
Vladimir Putin a explicat că a ajuns personal la decizia de a interveni în Crimeea după o noapte de discuţii, cu un grup restrând de consilieri, în 22 spre 23 februarie, noaptea dinaintea încheierii olimpiadei de iarnă de la Soci. Mai precis cu trei săptămâni înainte de anexarea propriu-zisă a peninsulei.
Vladimir Putin a admis că Moscova se pregătea să ia teritoriul ucrainean chiar cu mult înainte de referendumul organizat în Crimeea, dar insistă că Rusia a acţionat aşa pentru că ştia că trebuie să îi sprijine pe locuitorii peninsulei.
În plus, acesta afirmă că a făcut un sondaj de opinie secret, în Crimeea, înaintea intervenţiei, iar rezultatele acestuia au indicat faptul că 75% din populaţie voia ca peninsula să devină parte a Rusiei.
“Am acţionat dacă am văzut că asta îşi doreau oamenii. Scopul nostru a fost să le dăm oamenilor ocazia să îşi facă auzită părerea”, spune liderul de la Kremlin la un moment dat în documentar.