1 februarie, 2021

România a încheiat anul 2020 cu o creștere a șomajului în pandemie mai mică de un punct procentual, potrivit datelor ajustate sezonier comunicate de Eurostat.

Față de 4% în decembrie 2019 s-a ajuns la 4,9% în decembrie 2020, diferența fiind identică cu cea consemnată pe media UE (situată, însă, mult mai sus, de la 7,4% la 8,3%).

Pentru referință la contextul regional, menționăm că, porniți la începutul anului trecut de la o rată a șomajului mai mare decât a noastră, bulgarii au ajuns la o valoare ceva mai mică pe final.


Cea mai bună reziliență la situația apărută în urma efectelor Covid le-a arătat economia poloneză, în pofida faptului că a fost nevoită să marcheze prima scădere din PIB din ultimii 24 de ani.

Ca număr absolut, persoanele aflate în căutare și disponibile pentru a lucra în România au fost mai multe cu circa 84 de mii la finele lui 2020 decât în urmă cu un an. De la circa 366 mii persoane s-a urcat la 477 mii persoane în luna octombrie, pentru ca în noiembrie și decembrie trendul să fi descrescător.


Dacă la nivelul general al șomajului am reușit să ne poziționăm onorabil în cadrul UE și la nivel regional, a rămas îngrijorătoare ocuparea în rândul tinerilor între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului a urcat de la 17,4% în decembrie 2019 la 19% în septembrie 2020 (după aceea, nu mai sunt disponibile date la INS).

De reținut la tineret, categorie de vârstă mai sensibilă la intrarea pe piața muncii, România stă mai slab decât media europeană ( 15,5% în decembrie 2019 și 18% în septembrie 2020, pentru a face o comparație relevantă). Ceea ce ar trebui să se constituie într-un semnal de alarmă în condițiile în care suntem campioni europeni la rata de sărăcie a tinerilor. Care, la un număr de 111 mii persoane, înseamnă cam un șomer din patru.

Altminteri, noii intrați în activitate vor avea de efectuat cele mai lungi stagii de cotizare, timp în care ar urma să susțină plata pensiilor celor care sunt acum în activitate. Ce susțin din greu acum majorările de pensii venite din urmă și se așteaptă la o compensație pe măsură, odată ce se vor retrage și ei din activitate.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: