Creșterea economică în primul trimestru din acest an comparativ cu trimestrul precedent a fost recalculată în scădere de Institutul Național de Statistică. De la 0,7% ea a fost reașezată la 0,6%, în timp ce avansul față de trimestrul unu din 2012 a fost redimensionat de la 2,2% la 1,9%. Aceste date au fost ajustate sezonier după metodologia europeană și sunt cele care asigură comparabilitatea cu alte state UE.
În serie brută, fără a fi ajustat în nici un fel, PIB pe trimestrul unu 2013 a scăzut marginal, de la 121.447,7 milioane lei la 120.895,6 milioane lei prețuri curente. De aceea, creșterea economică a rămas neschimbată la 2,2% între cele două variante provizorii succesive în timp. Nici pe ramuri economice nu s-au înregistrat modificări semnificative.
Cea mai importantă schimbare a fost consemnată la nivelul impozitelor nete pe produs. După refacerea calculelor inițiale, suma acestora s-a majorat cu 0,3%, în principal ca urmare a expandării creșterii volumului de impozite colectate la bugetul de stat de la 1,3% la 1,5%. Pe această cale, s-a ajuns ca impozitele nete să reprezinte 13,9% din PIB, peste nivelul record estimat anterior la 13,5%.
Contribuția comerțului exterior în formarea PIB a trecut de la minus la plus
Pe categorii de utilizări la formarea PIB, este de remarcat între cele două variante provizorii creșterea amplitudinii contribuției negative a variaței stocurilor de la -1,9% la -2,2%. De asemeni, contribuția exportului net de bunuri și servicii a fost reevaluată semnificativ, de la -1,4% la +0,3%. Atât exportul cât și importul au trecut pragul de 50% contribuție la formarea PIB.
Din păcate, reevaluarea a arătat și o diminuare destul de însemnată a formării brute de capital brut față de estimările inițiale, de la 18,2% la 17,5% pe partea de obținere a PIB și o accentuare a influenței negative la creșterea PIB de la -0,1% la -1%. Formarea brută de capital fix este cea care dă speranțe într-o viitoare creștere de producție pe baza consemnării unui spor de mijloace de producție.
Foarte probabil, pragul de 50% PIB/locuitor din media UE a fost trecut
Referitor la un indicator deosebit de sensibil precum PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumpărare, ultimele date prezentate de INS acreditează ideea că am trecut peste reperul de 50% din nivelul mediu al UE. Motivul este că, deși pragul de 20 milioane persoane a fost trecut ( contrar estimărilor inițiale de 19,04 milioane s-a anunțat un număr de 20,12 milioane), populația stabilă a scăzut cu circa 1,56 milioane persoane.
Asta echivalează cu un spor maxim de peste șapte procente aplicat la un nivel de 49% ( în termeni de pps – paritate standard a puterilor de cumpărare, ajustat cu nivelul prețurilor ), calculat pe baza datelor vechi privind populația. Am introdus premisa de maxim, deoarece tendința de scădere a populației nu a fost consemnată doar pentru România ( recensământul general al populației a fost simultan în țările UE).
Tot din perspectivă macroeconomică, ceea ce se conturează pe baza dispunerii populației pe vârste reprezintă un motiv foarte serios de îngrijorare. În premieră pentru România, grupa de vârstă 0- 14 ani ( copiii) s-a plasat sub grupa de vârstă peste 65 de ani ( vârstnicii), scorul procentual față de ansamblul populației fiind 15,9% la 16,1%.Consecințele pe termen lung sunt ușor de intuit.
Un răspuns
-„INS a revizuit in urcare cresterea economica din primele 3 luni. Economia a crescut in primul trrimestru cu 2,2%.” (HN)
– „Creșterea economică în primul trimestru din acest an comparativ cu trimestrul precedent a fost recalculată în scădere de Institutul Național de Statistică.”
Si:
– „In trimestrul I 2013, Produsul intern brut a crescut fata de trimestrul I 2012 cu 2,2%, pe serie bruta. (HN)
– „In serie brută, fără a fi ajustat în nici un fel, PIB pe trimestrul unu 2013 a scăzut marginal, de la 121.447,7 milioane lei la 120.895,6 milioane lei prețuri curente. De aceea, creșterea economică a rămas neschimbată la 2,2% „.
Marturisesc: sint profan in probleme astea, dar tare incurcat ma ssimt citind.