joi

27 ianuarie, 2022

Creșterea comerțului se stabilizează – rămâne discrepanța severă față de evoluția PIB

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 septembrie, 2021

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Rezultatul a fost favorizat conjunctural de calendar, deoarece pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate s-a consemnat o creștere marginală (+0,1%), care arată o stabilizare la același nivel pe ultimele trei luni (a fost -0,1% în luna iunie).

Cifra de afaceri din comerț cumulată de la începutul anului în curs a fost mai mare cu 12,5% față de aceeași perioadă din anul anterior. Ea s-a stabilizat în ultimele patru luni, după ce valoarea consemnată în iulie 2021 faţă de aceeași lună din 2020 a fost de 7,6% pe seria brută, respectiv 8,1% pe seria ajustată la sezonalitate și zile lucrătoare.


Plafonarea în termeni ajustați sezonier și scăderea rapidă în expresie brută apar ca firești, dată fiind reducerea ratei de creștere a puterii de cumpărare a salariilor (inclusiv pe calea majorării indicelui de inflație de la 2,06% la finele anului trecut, până la 4,95%), combinată cu neindexarea în acest an a pensiilor.

De reținut și modificările diferite în structură, cu un avans al cifrei de afaceri în termeni bruți la produse alimentare, băuturi și tutun față de luna precedentă apropiat de indicele general (+6,8%, comparativ cu +6,1%), în timp ce la produse nealimentare (+2,9%) s-a mai temperat avântul față aceeași lună din 2020 (+9,4%) iar segmentul carburanților auto vine din urmă (+11,6% pe iulie, dar cu +5,3% încă sub indicele general anual).


Pentru a sesiza mai bine efectul pandemiei asupra evoluțiilor din sectorul comercial raportate la cele înregistrate înainte de apariția apariției pandemiei, este util graficul comparativ între schimbările în aceeași lună iulie de la un an la altul, adică 2020 față de 2019 și 2020 față de 2021.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dacă facem raportarea între aceeași lună din 2021 și din 2019, observăm vânzările de produse alimentare s-au majorat în iulie 2021 cu 9,7% față de iulie 2019 iar cele de produse nealimentare cu 22,2%. Pe segmentul carburanților revenirea pe plus (+0,5%) a fost relativ modestă. Per total, valoarea de creștere a comerțului (atenție, în prețurile perioadei de bază) a fost de 13%.

Una peste alta, este de salutat revenirea în V pe partea de rezultate economice (ne-am situat la +6,5% în S1 2021 față de S1 2020, după -4,7% în S1 2020 la S1 2019, adică un avans de +0,4%, conform datelor preliminare). Dar simpla comparare a acestui +0,4% la PIB cu +13% din comerț ne dă explicația adâncirii îngrijorătoare a deficitului comercial.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr