sâmbătă

27 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

22 ianuarie, 2024

Afacerile din comerțul cu ridicata (exceptând sectorul auto-moto) au crescut în termeni nominali în perioada ianuarie-noiembrie 2023 față de primele 11 luni din 2022 cu 0,8% (serie brută) și cu 2,4% (serie ajustată sezonier), arată datele publicate luni de INS.

Creșterea de 0,8% (serie brută) s-au datorat comerțului en-gros cu alte mașini, echipamente și furnituri (+12,3%), echipament informatic și de comunicatii (+10,6%), bunuri de consum nealimentare (+10%), activităților de intermediere (+7,8%) și comerțului cu ridicate nespecializat (+4,4%). Afacerile en-gros cu alimente, băuturi și tutun au rămas constante, la nivelul anului 2022.

Scăderi s-au inregistrat la comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-9,1%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-5,6%).


Comparativ cu octombrie 2023, afacerile din comerțul cu ridicata, în luna noiembrie 2023, a scăzut în termeni nominali pe ansamblu cu 4,1%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-20%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-7,7%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-2,7%) şi din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,5%).

Creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,1%), comerţul cu ridicata nespecializat (+1,1%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+0,7%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,6%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 3,4% ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-12,9%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-10,4%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-10%) şi din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,1%).

 Creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata nespecializat (+10,1%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+7,4%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+6,7%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+4,8%).


***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: