Deficitul balanţei comerciale, diferenţa dintre importuri şi exporturi, s-a adâncit în primele şapte luni ale anului, ajungând la 3,9 miliarde de euro, în creştere cu 561 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În perioada ianuarie-iulie 2015, exporturile fob au însumat 32 de miliarde de euro, iar importurile CIF 36 de miliarde de euro, după ce în luna iulie exporturile României au însumat 5 miliarde de euro, iar importurile 5,6 miliarde de euro. Faţă de luna iunie 2015, exporturile din luna iulie au crescut cu 5,8%, iar importurile au crescut cu 3,6%.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în perioada ianuarie-iulie 2015 a fost de 23,5 miliarde de euro la expedieri şi de 27,6 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,3% din total exporturi şi 76,8% din total importuri.
Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) în aceeaşi perioadă a fost de 8,5 miliarde de euro la exporturi şi de 8,3 miliarde de euro la importuri, reprezentând 26,7% din total exporturi şi 23,2% din total importuri.
Totodată, în primele şapte luni ale anului, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (44,3% la export şi 36,6% la import) şi alte produse manufacturate, categorie care cuprinde produse prelucrate, clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal, etc.) şi articole manufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte, etc.).
Industria auto, principalul motor al exporturilor româneşti
Judeţele care generează cea mai mare parte a exporturilor din România sunt Municipiul Bucureşti (3,8 miliarde de euro), Argeş (2,2 miliarde de euro), Timiş (2,1 miliarde de euro), Arad (1,2 miliarde de euro) şi Braşov (1,1 miliarde de euro), reiese din datele INS pe primele cinci ale anului.
În Capitală, însă, valoarea importurilor este de aproape două ori mai mare decât cea a exporturilor, în celelalte judeţe din top cinci balanţa comercială fiind pozitivă la nivelul lunii mai.
Evoluţia exporturilor în funcţie de balanţa comercială înregistrată la nivelul lunii mai
Totodată, de menţionat este faptul că în judeţele din top cinci, cu excepţia Capitalei, cea mai însemnată parte a exporturilor este generată de companiile din industria auto, adică de producătorii de maşini, echipamente şi piese auto.
În Argeş este vorba despre Dacia. Din datele INS reiese că în primele cinci luni ale anului, exporturile de automobile, tractoare şi alte vehicule terestre au însumat 1,3 miliarde de euro, peste 61% din valoarea totală a exporturilor din judeţ. Pe locul doi în topul produselor exportate au fost maşinile, aparatele şi echipamentele electrice şi aparatele de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, cu o valoare de 286,9 milioane de euro.
În judeţul Timiş, exporturile de maşini, aparate şi echipamente tehnice au fost de 977,8 milioane de euro în primele cinci luni ale anului, adică 46% din totalul exporturilor, pe locul clasându-se exporturile de materiale plastice şi cauciu (303,4 milioane de euro). Două companii mari din industria auto activează pe piaţa din Timiş, respectiv Continental Automotive România, producător de echipamente electronice pentru maşini, şi Delphi Packard, producător de componente auto.
Pe piaţa din Arad activează producătorii japonezi de componente auto Takata Petri şi Yazaki Component Technology. Exporturile de mijloace şi materiale de transport au fost de 491,4 milioane de euro în perioada ianuarie-mai 2015, reprezentând 38,2% din valoarea totală a exporturilor din judeţul Arad. Pe locul doi s-au clasat expoturile de maşini, aparate şi echipamente electrice, livările peste hotare însumând 330,2 milioane de euro în primele cinci luni ale anului.
Într-o situaţie similară este şi judeţul Braşov. Printre cele mai mari companii de la nivel local se numără producătorul de componente auto Autoliv şi Schaeffler România, companie specializată în fabricarea angrenajelor, a cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice de transmisie. În intervalul ianuarie-mai 2015, exporturile de maşini, aparate şi echipamente electrice, dar şi cele de mijloace şi materiale de transport au însumat 706,2 milioane de euro, respectiv 62,2% din valoarea totală a exporturilor din judeţ.