Camera Deputaților a adoptat miercuri o modificare prin care sunt reduse penalitățile aplicate pentru pensiile anticipate parțiale. Practic, acest lucru va crește pensiile de acest tip, în funcție de stagiul de cotizare suplimentar. Fiind vorba despre camera decizională, legea va pleca spre promulgare.
Din 2010, când Guvernul Boc a introdus Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, au fost introduse penalități de 0,75% pentru fiecare lună de pensie anticipată – din totalul pensiei pentru limită de vârstă se scădea acest procent pentru fiecare lună, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei normale.
Modificarea aprobată miercuri de către deputați (după ce senatorii au respins proiectul), calculează reducerea pensiei în funcție de stagiul de cotizare realizat şi de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform unui anumit model:
Acum, pensia anticipată parţială poate fi cerută cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de către cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât standardul prevăzut de lege.
Penalitățile existente acum au fost introduse de Guvernul Emil Boc, în 2010, pentru a tempera valul de pensionări anticipate declanșate după izbucnirea crizei.
Concedierile masive care au avut loc după 2009 și imposibilitatea ca persoanele mai în vârstă să-și găsească un nou loc de muncă, i-a făcut pe mulți români să se pensioneze anticipat.
Îngrijorați de presiunea acestor pensionări asupra bugetului de asigurări sociale, guvernanții au decis în 2010 să introducă penalități de 0,75% pentru fiecare lună de pensie primită înainte de împlinirea vârstei standard.
Pensionările anticipate au atins în 2011 cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani – aproape 125.000 de persoane.
Din acel an a urmat un trend descendent care a dus la un număr de numai 76.131 de pensii anticipate partiale în aprilie 2016.
Aceeași reglementare stabilește că persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zona orașului Târgu Mureș se pot pensiona cu doi ani mai devreme, din cauza poluării permanente provocate de prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi a emisiilor de amoniac şi derivate.
Reglementarea aceasta este valabilă până la sfârșitul anului 2030.
Astfel de prevederi mai există și pentru locuitorii din Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna.