22 februarie, 2016

Poland PoliticsUna dintre promisiunile făcute de Partidul Lege și Justiție în campania electorală din Polonia a fost acordarea unor ajutoare lunare în valoare de 500 de zloți, circa 114 euro, pentru al doilea copil și fiecare de după el. Confruntați cu una dintre cele mai severe crize demografice din Europa, politicienii polonezi a făcut din ajutoarele pentru familiile din clasa muncitoare un angajament de bază al programului de guvernare, o promisiune populistă în valoare de 5 miliarde de euro pe care economiștii o consideră o amenințare la adresa stabilității financiare a țării, potrivit Financial Times.

Legiferat în această săptămână, ajutorul va fi plătit începând cu luna iulie și ar putea însemna echivalentul unui salariu pentru unele dintre familiile poloneze. Varșovia speră să își asigure astfel popularitatea, dar și să majoreze rata fertilității, una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

Costurile măsuri reprezintă un motiv de îngrijorare având în vedere că peste 2,7 milioane de familii și 3,7 milioane de copii vor fi eligibil. Înainte, doar familiile cu venituri mai mici de 675 de zloți pe lună puteau beneficia de un ajutor în valoare de 118 zloți pe copil.


Partidul Lege și Dreptate, o formațiune influențată de puternica Biserică Catolică din Polonia, susține că roadele succesului economic din ultimul deceniu au fost simțite cu precădere de clasa mijlociu, din mediul urban. Răsplătirea clasei muncitoare, din care fac parte cu precădere familiile numeroase din mediul rural, în special din zona mai săracă din estul țării, este un punct cheie al programului de campanie.

”Acesta este un pas important către repararea Poloniei… sprijin real din partea statului pentru cei care sunt cei mai importanți în țara noastră: familiile cu copii”, a declarat președintele Andrzej Duda. ”Nu vreau o Polonie în care să aud mereu că nu se poate face ceva”, a adăugat el.

Băncile, economiștii și guvernul se așteaptă ca măsura să coste bugetul de stat 3 miliarde de euro în acest an și 5 miliarde de euro în 2017. O parte din finanțare va fi asigurată de noua taxă impusă băncilor și supermarketurilor străine, precum și de vânzarea unor licențe telecom în valoare de 2,1 miliarde de euro. Pentru anul viitor nu este clar cum va fi susținută financiar măsura.

Costul ajutoarelor sociale îngrijorează și ministerul finanțelor din Polonia. Statul și-a redus deficitul bugetar de la 8% din PIB în 2010, la 3% anul trecut, însă temerile cu privire la relaxarea cheltuielilor publice au dus la creșterea costurilor de împrumut ale statului. Fitch a avertizat luna trecută că rating-ul de A al Poloniei este bazat pe capacitatea statului de a menține deficitul sub pragul de 3% din PIB, nivel considerat sustenabile de UE. Varșovia a emis obligațiuni în valoare de 6,5 miliarde de euro în acest an pentru a face față cheltuielilor în creștere.


Vicepremierul Mateusz Morawiecki a admis că valoarea ajutoarelor este foarte ridicată, însă a precizat că o parte din costuri vor fi acoperite de creșterea economică. Întrebat dacă există estimări cu privire la impactul programului asupra ratei fertilității, Morawiecki a spus că ”după 12, 24 de luni vom putea să evaluăm impactul și să îl facem mai flexibil”.

Potrivit estimărilor oficiale, populația aptă de muncă a Poloniei va scădea la 5,3 milioane de persoane, respectiv 22%, în următorii 35 de ani, afectând perspectivele și potențialul de creștere și ducând la presiuni suplimentare asupra bugetului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: