joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 februarie, 2020

Autoritățile chineze se luptă să apere reputația guvernului comunist, pe măsură ce epidemia de coronavirus se răspândește și afectează imaginea elitei politice, scrie Washington Examiner. Imaginea președintelui chinez, Xi Jinping, cel mai puternic lider al Chinei de la Mao, se deteriorează și realegerea sa la Congresul din 2022 al Partidului Comunist nu mai este sută la sută sigură, scrie și publicația franceză L’Express.

Fapt fără precedent, observă analistul politic Wu Qiang, pentru South China Morning Post, președintele Xi Jianping a simțit nevoia să se justifice și să se explice în fața populației.

La ordinul lui Xi Jinping a fost publicat discursul acestuia ținut pe 3 februarie într-o ședință de partid în care declara că a făcut tot ce stă în capacitatea sa pentru a peveni răspândirea coronavirusului și că a cerut, încă din ședința din 7 ianuarie a Comitetului Permanent al Biroului Politic, să fie luate toate măsurile pentru controlarea epidemiei și informarea permanentă a populației, astfel încât să fie consolidată încrederea cetățenilor în autorități.


Populația a fost avertizată cu privire la severitatea epidemiei abia după două săptămâni.

Toți experții în chestiunea China sunt de acord că poziția lui Xi Jinping, supranumit Împărat Roșu, este fragilizată de epidemia Covid-2019, după ce a acumulat mai multă putere decât oricare alt lider chinez din ultimele decenii.

De la sosirea sa în fruntea Partidului Comunist Chinez (în 2012), și preluarea președinției (în 2013), Xi Jinping şi-a sporit treptat autoritatea, iar în 2018 a schimbat legislația pentru a rămâne pe viață la conducerea Chinei. Adunarea Naţională Populară din China (ANP, forul legislativ chinez) a adoptat în urmă cu doi ani un amendament prin care a fost eliminată din Constituție limitarea la două mandate de președinte. Mandatul actual al lui Xi Jinping se încheie în 2022, când va avea loc cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez.

Sesiunea plenară a Parlamentului, amânată

Parlamentul din China ia în considerare să amâne sesiunea sa plenară, mare adunare anuală a regimului comunist,  în contextul epidemiei de pneumonie virală, a anunţat luni agenţia de presă oficială Xinhua, preluată de Agerpres.


Această sesiune legislativă plenară de zece zile, în timpul căreia parlamentul ratifică, prin majoritate covârşitoare, deciziile Partidului Comunist Chinez (PCC), ar fi urmat să aibă loc în martie, aşa cum se întâmplă de 35 de ani.

Însă Comitetul Permanent al Adunării Naţionale Populare (ANP, parlamentul chinez) va primi o propunere de amânare a sesiunii ce urma să se deschidă la 5 martie, a anunţat agenţia de presă oficială.

Xinhua nu a precizat motivul acestei amânări.

Represalii împotriva criticilor președintelui

Autorităţile chineze au reţinut sâmbătă un cunoscut activist şi jurist chinez după ce acesta a lansat un atac public dur la adresa preşedintelui  Xi Jinping, pe care l-a numit incompetent, scrie The Guardian.

Xu Zhiyong, un fost lector universitar în drept şi fondator al mişcării sociale „Noua Mişcare Cetăţenească”, a publicat la începutul lui februarie un eseu în care cerea demisia preşedintelui Chinei, acuzându-l că este incapabil să guverneze ţara, folosind ca argumente criza coronavirusului şi protestele masive pentru democraţie din Hong Kong.

„Nu aţi permis adevărului să fie scos la iveală, iar epidemia s-a transformat într-un dezastru naţional. De fiecare dată când vă confruntaţi cu o criză, sunteţi incompetent. Nu cred că sunteţi un om rău, dar pur şi simplu nu sunteţi înţelept. Domnule Xi Jinping, vă rog, demisionaţi!”, a scris Xu Zhiyong.

De asemenea, doi jurnalişti chinezi care au încercat să facă publice detalii despre începutul epidemiei au dispărut fără urmă, scrie The Guardian.

Bilanţul deceselor provocate de coronavirus în China a ajuns la 1.775, iar numărul persoanelor infectate a depăşit 71.000, conform datelor oficiale.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: