duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 februarie, 2020

Peste 1.000 de persoane au murit în China din cauza coronavirusului Wuhan, virus ce se propagă cu viteză la nivel global. Numărul total de infectări din provincia Hubei, epicentrul epidemiei cu 2019-nCoV, a ajuns la 31.728, iar la nivel global a depășit 42.500.

Înmulțirea confirmărilor unor cazuri din Franța și Marea Britanie a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să lanseze un nou avertisment, solicitând tuturor statelor să se mobilizeze pentru a împiedica o pandemie.

„Detectarea acestui număr mic de cazuri ar putea fi scânteia care aprinde un incendiu”, a declarat luni directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de CNBC.


Cinci cetățeni s-au infectat în stațiunea Contamines-Montjoie, din Alpii francezi, iar Marea Britanie a confirmat luni noi cazuri ce au legătură cu un bărbat sosit din Singapore.

“Obiectivul nostru este oprirea (răspândirii virusului – n.red.). Facem apel la toate țările să folosească fereastra de oportunitate pentru a preveni un incendiu,” a mai spus directorul general al OMS.

Vineri, administrația Donald Trump a anunțat că va vira OMS 100 de milioane de dolari, pentru ca organizația să ajute China și alte state să facă față epidemiei.

OMS a trimis deja echipamente individuale de protecție – măști, mănuși – și teste pentru diagnosticarea virusului (250.000, deocamdată), în mai multe țări, anunțând că stocurile trebuie păstrate pentru cele mai afectate state. Aceste produse au început să dispară de pe piață, iar prețul lor a crescut, a explicat OMS.

Cel puțin 135 de persoane infectate la bordul vasului Diamond Princess


Cel puţin 135 de persoane, printre care şi cinci membri ai echipajului, de la bordul vasului de croazieră Diamond Princess au avut rezultatele pozitive de infectare cu noul coronavirus, în urma testelor medicale, anunţă CNN.

Cele 3.700 de persoane aflate pe vas se află, de peste o săptămână, în carantină. Pasagerii sunt închişi în cabinele lor, iar personalul medical susţine că a testat toţi pasagerii şi, până în prezent, 135 au fost depistaţi pozitiv.

Între timp, mai mulţi cetăţeni străini au făcut apeluri către guvernele lor pentru a fi separaţi de restul pasagerilor.

Măsurile luate de China pentru a susține economia

Autorităţile din China au luat o serie de măsuri pentru a susţine economia afectată grav de epidemia provocată de coronavirus, care este pe cale să aibă un impact devastator asupra creşterii PIB în primul trimestru, transmite Reuters.

  • Pe 3-4 februarie, banca centrală a suplimentat lichidităţile din piaţă cu 1.700 de miliarde de yuani (242,74 miliarde dolari), prin intermediul unor operaţiuni pe piaţa deschisă.
  • Pe 6 februarie, banca centrală a anunţat că se va folosi de instrumente precum reducerea anumitor rezerve obligatorii, înnoirea unor împrumuturi sau a unor discounturi, pentru a susţine sectoare economice cheie. Costul înnoirii unor împrumuturi, de 300 de miliarde de yuani, de către banca centrală pentru băncile comerciale este relativ scăzut. Banca centrală a cerut băncilor că plafoneze dobânzile la împrumuturile pentru unele firme la 3,15%, cu un punct procentual sub nivelul recent.
  • Ministerul de Finanţe a anunţat pe 9 februarie că guvernul a alocat o sumă totală de 71,85 de miliarde de yuani (10,26 miliarde dolari), până sâmbătă după-amiază, pentru combaterea virusului.
  • Ministerul de Finanţe a anunţat pe 1 februarie că materialele utilizate în mod direct pentru controlul epidemiei vor fi scutite de taxe de import în perioada 1 ianuarie-31 martie.
  • Importul donaţiilor, între care ambulanţe şi produse dezinfectante, va fi exceptat la rândul său de taxe vamale, TVA şi taxa pe consum, potrivit Ministerului de Finanţe.
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: