joi

28 martie, 2024

29 aprilie, 2017

Coreea de Nord a lansat fără succes o rachetă balistică la câteva ore după o reuniune excepţională a Consiliului de Securitate ONU, potrivit  Ministerului sud-coreean al Apărării.

Comandamentul american pentru Pacific (PACOM) a confirmat un tir cu „rachetă care nu a părăsit teritoriul nord-coreean”.

La ONU, SUA tocmai își reiterase poziția potrivit căreia, „sunt pe masă toate opțiunile de răspuns  la provocări”, care ar putea avea „consecințe catastrofale”.


„Coreea de Nord este necuviincioasă față de dorințele Chinei și ale mult respectatului său președinte. Rău!”, a scris preşedintele SUA, Donald Trump, pe Twitter, potrivit Reuters.

SUA încearcă să convingă China să izoleze regimul de la Pyongyang din punct de vedere economic şi diplomatic. Coreea de Nord depinde de exporturile chineze, care reprezintă 90% din comerțul exterior al țării.

„Ameninţarea unui atac nuclear nord-coreean asupra capitalelor Seul sau Tokyo este reală și este doar o chestiune de timp până când Coreea de Nord va avea capacitatea de a lovi teritoriul american”, a afirmat secretarul de stat american Rex Tillerson.

Rex Tillerson a afirmat „voinţa de a contracara agresiunea nord-coreeană cu o acţiune militară dacă va fi necesar”, asigurând totodată că Washingtonul ar „prefera mai mult o soluţie negociată”


Administraţia Trump vrea să facă presiuni asupra Beijingului, care „are pârghia economică asupra Phenianului şi un rol special”, a transmis  Rex Tillerson omologului său chinez Wang Yi.

Wang Yi a răspuns că ţara sa aplică cu stricteţe toate sancţiunile ONU și a lăudat „virtuţile dialogului” în privința denuclearizării peninsulei coreene, dar a și avertizat împotriva riscului ca recurgerea la forță să provoace haos şi „cele mai mari catastrofe”.

Phenianul a agreat în 2003 o formulă de convorbiri în „şase”, cu Coreea de Sud, Japonia, Rusia, SUA şi China. Formula a eşuat în 2009 , iar administraţia Barack Obama a alternat sancţiunile cu oferta de reluare a discuţiilor.

Dar regimul comunist şi-a multiplicat tirurile cu rachete balistice, procedând chiar la cinci teste nucleare subterane, dintre care două în 2016.  Rezoluţiile ONU şi sancţiunile internaţionale nu au impresionat Pyongyangul.

Perspectivele

Administrația Trump ar putea răspunde testului prin accelerarea planurilor sale de impune noi sancțiuni, inclusiv împotriva anumitor entități nord-coreene și chineze, potrivit unui oficial american, citat de Reuters.

„Ce este gata de livrare ar putea fi luat din pachetul mai mare și expediat”, a spus oficialul.

Consiliul de Securitate va discuta o declarație de condamnare a lansării rachetelor,așa cum condamnă în mod tradițional toate lansările de rachete nord coreene.

Însă rezoluțiile privind condamnările și sancțiunile adoptate din 2006, de când Coreea de Nord a efectuat primul test nuclear, nu au făcut prea multe pentru a împiedica împingerea rachetelor balistice și a armelor nucleare.

La rândul său, Moon Jae-in, politicianul sud coreean care se așteaptă să câștige alegerile prezidențiale din 9 mai și susține o politică mai moderată față de Nord, a numit testul drept un „exercițiu de inutilitate”.

„Insistăm din nou ca regimul Kim Jong Un să oprească imediat acțiunile provocatoare nesăbuite și să aleagă calea cooperării cu comunitatea internațională”, a declarat Park Kwang-on,un purtător de cuvânt al prezidențiabilului sud coreean.

Moon Jae-in a criticat desfășurarea în Sud a sistemului de apărare antirachetă american, destinat să contracareze amenințarea cu rachetele din Coreea de Nord.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: