marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 mai, 2013

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 69 milioane euro în trimestrul I al anului 2013, însă unele ramuri cu mare potențial, cum e turismul, continuă să producă deficit.

Într-o informare transmisă miercuri, Banca Națională pune ecedentul de cont curent pe fondul reducerii deficitului balanţei comerciale (cu 640 milioane euro) şi al veniturilor (cu 347 milioane euro) şi al surplusului înregistrat de balanţa serviciilor (153 milioane euro, faţă de un deficit de 79 milioane euro).

În trimestrul I al anului 2012, România înregistrase un deficit de cont curent de – 796 milioane euro.


Îmbunătățirea balanței serviciilor a României se explică prin aprecierea exporturilor în sectorul transporturilor, ajungând la un plus de 160 de milioane de euro față de import, alte servicii totalizând o diferență pozitivă de 60 de milioane de euro pe export față de import.

În schimb, balanța comercială a serviciilor rămâne negativă, cu -67 de milioane de euro, în sectorul turismului, ceea ce înseamnă că turiștii străini ocolesc în mare măsură România, iar românii preferă destinații turistice externe.

În privința bunurilor, balanța comercială a României rămâne pe deficit, cu – 552 de milioane de euro în trimestrul I al anului 2013.

Alți indicatori prezentați de BNR:

  • Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România2 au totalizat 211 milioane euro (faţă de 360 milioane euro în trimestrul I 2012), din care creditele intragrup au însumat 213 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au înregistrat o valoare negativă de 2 milioane euro (net).
  • Datoria externă pe termen mediu şi lung a însumat 80 784 milioane euro la 31 martie 2013 (79,9 la sută din total datorie externă), în creştere cu 2,6 la sută faţă de 31 decembrie 2012.
  • Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2013 nivelul de 20303 milioane euro (20,1 la sută din total datorie externă), în creştere cu 0,3 la sută faţă de 31 decembrie 2012.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: