vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 septembrie, 2018

Președintele Klaus Iohannis este obligat să promulge controversatele modificări aduse Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, după ce Curtea Constituțională a respins marți, cu majoritate de voturi, ultima sesizare având ca obiect această reglementare.

Potrivit Constituției, șeful statului trebuie să facă acest lucru în 10 zile de la primirea deciziei CCR prin care s-a confirmat constituţionalitatea legii.

Reamintim că este a doua lege a Justiției care va fi aplicată, prima (Legea privind organizarea judiciară)  fiind deja promulgată pe 20 de iulie, după epuizarea tuturor căilor de atac.


A treia reglementare din pachet, Legea privind statutul magistraților, se apropie și ea de finalul procedurilor – CCR a amânat pentru 25 septembrie discutarea ei.

Printre altele, modificările elimină examenul scris din procedura de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție, revenindu-se la sistemul anterior, care prevede numai interviul susținut în fața membrilor CSM. 

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Sesizarea președintelui Klaus Iohannis a fost transmisă în iulie, înainte de vacanța judecătorească, și conținea o serie de motive structurate în 24 de puncte şi dezvoltate pe 28 de pagini, ce vizau aspecte referitoare la funcţionarea CSM şi afectarea rolului constituţional al acestuia, de garant al independenţei justiţiei, la exercitarea mandatului de membru al acestei autorităţi publice, precum şi la funcţionarea Inspecţiei Judiciare.

Mai era menționată și existenţa unor norme contradictorii, a unor trimiteri la dispoziţii inexistente în conţinutul Legii nr. 317/2004, a unor dispoziţii neclare şi/ sau necorelate între ele şi chiar a unor paralelisme legislative, toate vizând necesitatea respectării normelor de tehnică legislativă de natură să asigure coerenţa actului normativ.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: