vineri

26 aprilie, 2024

20 decembrie, 2020

Piața neagră a țigaretelor se situează în 2020 la o medie anuală de 9,4% din totalul consumului, cel mai mic nivel din ultimii 12 ani și mult sub media înregistrată în 2019, de 14%, conform analizei companiei Novel Research.

Totuși, în termeni lunari, în noiembrie 2020, comerțul ilegal cu țigarete  crește cu 9,2%, față de aproximativ 8%, nivelul înregistrat în perioada martie-iulie și septembrie a.c..

„Pe parcursul anului 2020 piața neagră a scăzut în aproape toate regiunile țării, comparativ cu 2019”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.


Regiunea nord-est continuă și în acest an să fie cea mai afectată de comerțul ilegal, deși se află în scădere cu 8,3 puncte procrentuale – p.p. până la 24,7%.

Scăderi semnificative se înregistrează și în sud vest (10,8 p.p. până la 10,7%), vest (10,6 p.p. până la 8,9%) și sud-est (6,1 p.p. până la 4,7%).

Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, ponderea „cheap whites” scade cu 8,5 p.p. în 2020 față de 2019, până la 46,2%.

Sursele din Moldova și Serbia rămân relativ constante față de anul precedent cu 15,7% respectiv 0,5%, iar Ucraina scade cu 6,4 p.p. până la 5,2%. În schimb, ponderea produselor provenite din Duty Free crește cu 9,9 p.p. până la 18%

Contrabanda amenință secutitatea națională


„În contextul în care nivelul contrabandei a scăzut cu circa 30% în 2020 față de 2019, statul a făcut mai mulți bani din țigări. British American Tobacco (BAT) a plătit cu circa 500 de milioane de lei mai mult în primele 9 luni ale lui 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut, depășind pragul de 7 miliarde de lei, pe fondul eforturilor considerabile ale autorităților care, în ciuda pandemiei COVID, au reușit să întărească controlul frontierelor și piețelor și să ofere astfel o șansă companiilor oneste”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic și relații publice BAT.

Strategia Națională de Apărare a Țării 2020-2024 recunoaște contrabanda ca fiind o amenințare la adresa securității naționale, astfel că „ne dorim să colaborăm cu autoritățile în vederea elaborării unui plan de acțiuni pe termen mediu și lung care să stabilizeze nivelul pieței negre la sub 10% și în anii care urmează” a adăugat Ileana Dumitru.

„În acest an de criză fără precedent, tutunul s-a dovedit un sector rezilient, pe care statul s-a putut baza. Potrivit execuției bugetare din octombrie, veniturile provenite din accizele pe tutun au crescut cu 12% an/an. JTI va continua să fie un bun contribuabil și un partener al autorităților de aplicare a legii”, ”, a declarat Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications la JTI România, Moldova și Bulgaria.

În această perioadă se derulează cel de-al doilea val al campaniei „Contrabanda este crimă organizată”, în parteneriat cu ANAF, Vama, Poliția de Frontieră, Poliția Română.

„ Vom continua să susținem cele peste 40 de echipe canine din punctele vamale, valoarea mărfurilor confiscate și a amenzilor aplicate cu ajutorul acestora depășind cu mult investiția. JTI desfășoară programe de combatere a contrabandei în parteneriat cu autoritățile încă din 2005, iar de peste zece ani susține campanii publice anuale, precum și echipele canine din cadrul Vămii, specializate în depistarea tutunului, drogurilor și a banilor cash”, a adăugat Gilda Lazăr.

Totodată, „România se situează pentru prima dată în 12 ani, sub media comerțului ilegal din Uniunea Europeană. Acest nivel istoric se datorează însă în mare parte unui context special. Ca urmare, este de așteptat ca odată cu deschiderea granițelor, și contrabanda să reintre pe un trend crescător”, a declarat Alexandra Olaru, director External Affairs, Philip Morris România.

„Este de remarcat majorarea comerțului ilegal din noiembrie în regiunea nord-est, de plus 10 p.p. față de septembrie 2020, până la 28,7%. Astfel, pentru ca piața neagră să se mențină la nivel național în jurul procentului de 10%, este necesar ca autoritățile de aplicare a legii să continue să depună eforturi susținute, iar factorii de decizie să aibă în vedere o politică fiscală coerentă și un cadru legislativ echilibrat, care să permită companiilor din acest sector economic să-și continue investițiile și să vireze taxele la buget”, a adăugat Alexandra Olaru.

În anul 2020, „extrem de dificil, autoritățile au continuat să depisteze cantități importante de tigarete ilegale și să destructureze rețele de crimă organizată. În ultimele săptămâni au fost capturate la Calafat și Giurgiu peste 13 tone de tutun brut. Peste 110.000 pachete au fost descoperite într-un camion, la Nădlac”, a spus Adrian Pirau, Head of Sales & Operations, Imperial Tobacco Distribution Romania.

Frontul continuu

„Este evident, așadar, că traficul ilegal continuă, chiar dacă circulația este restricționată. Ca urmare, este necesar ca eforturile de combatere a contrabandei să se desfășoare la fel de susținut și pe viitor, înscrise într-un plan național coerent”, a adăugat Adrian Pirau.

Nivel anual actual al pieței negre, de sub 10%, „trebuie să devină un punct de reper pentru obiectivele de reducere a contrabandei cu țigarete, stabilite de Vama Română pentru anii următori. Este îmbucurător că la finalul acestui an foarte dificil, studiul Novel notează cel mai scăzut nivel al comerțului ilegal cu țigarete din ultimii 12 ani”, a declarat directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.

„La obținerea acestui rezultat au contribuit și lucrătorii vamali care și-au făcut datoria în toate punctele vamale din România. Vom continua eforturile și acțiunile desfășurate în parteneriat cu autoritățile abilitate în combaterea contrabandei, precum și cu mediul de afaceri, astfel încât acest nivel al pieței negre să se mențină pe termen lung”, a adăugat Marcel Simion Mutescu.

În regiunile de lângă granițe, țigaretele sunt cele mai traficate produse. „În consecință, polițiștii de frontieră se află în prima linie pentru combaterea acestui fenomen care aduce prejudicii majore bugetului statului și alimentează crima organizată. În primele 11 luni ale anului 2020, au fost reţinute aproximativ 4.000.000 pachete țigări, cu o valoare de aproximativ 50.000.000 lei şi au fost identificate şi destructurate şapte grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 36 de persoane”, a declarat șeful Poliției de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

„Combaterea contrabandei cu tutun reprezintă o preocupare constantă a polițiștilor, care, prin acțiunile și filtrele din teren, dar și prin acțiunile operative din cadrul dosarelor penale, au reușit să contribuie la diminuarea semnificativă a pieței negre a țigaretelor. Astfel, peste 52 milioane de țigarete și aproximativ 20 de tone de tutun au fost capturate, în urma operațiunilor derulate, în primele 11 luni ale anului, de polițiștii de la investigare a criminalității economice, combaterea criminalității organizate, ordine publică, rutieră și transporturi. Concluzia noastră este una simplă: acțiunile noastre sunt eficiente și este necesar să le continuăm împreună cu partenerii instituționali”, a declarat comisarul-șef de poliție Aurel DOBRE, directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Includerea contrabandei în categoria amenințărilor identificate în Strategia de apărare a țării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Anul trecut, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro. În 2020, sectorul tutunului a devenit cel mai solid contribuabil. După estimările Ministerului Finanțelor, taxele plătite până în septembrie, circa 9,8 miliarde lei, au acoperit cheltuielile făcute de stat pentru combaterea pandemiei.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Având în vedere că a scăzut cel mai mult în Romania, eu cred că are legătură și cu educarea oamenilor în privința iqos ului și trecerea acestora pe aceasta alternativa mai sănătoasă

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Având în vedere că a scăzut cel mai mult în Romania, eu cred că are legătură și cu educarea oamenilor în privința iqos ului și trecerea acestora pe aceasta alternativa mai sănătoasă

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: