sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 septembrie, 2020

Contoarele de căldură vor deveni obligatorii în blocuri, iar acolo unde montarea lor nu va fi posibilă tehnic, repartitoarele vor fi obligatorii, dacă va fi adoptat un proiect de modificare a legii 121/2014 privind eficienţa energetică, pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei și Energiei.

Citirea dispozitivelor se face obligatoriu de la distanță, potrivit proiectului care vizează, printre altele, contorizarea consumului de energie termică.

Noul proiect de lege impune obligativitatea montării de contoare individuale inclusiv pentru apartamentele din blocurile care sunt racordate la rețeaua de termoficare, dacă acest lucru este posibil tehnic și fezabil din punct de vedere economic.


Dacă nu este posibil, autoritățile trebuie să stabilească o metodologie clară de repartizare a costurilor, inclusiv prin montarea de repartitoare. Toate dispozitivele de măsurare care se montează după 25 octombrie 2020 trebuie să poată fi citite de la distanță, iar cele care sunt montate deja și nu permit acest lucru trebuie modernizate până la 1 ianuarie 2027.

֦Prin intermediul prezentului proiect de act normativ se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energeticăʺ, spune expunerea de motive a proiectului de lege.

Un criteriu nou: rentabilitatea citirii de la distanță

De asemenea, prin proiectul de act normativ se stabilesc următoarele:

  • „includerea autorităților publice locale printre entitățile care au obligația de a realiza inventarul clădirilor deținute și ocupate;
  • contorizarea vizează consumatorii finali de gaze naturale și, de asemenea, consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră;
  • contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate după 25 octombrie 2020 vor trebui să fie dispozitive care pot fi citite de la distanță sau se vor înlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil”.

România trebuie să respecte astfel prevederile europene asumate și prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: