Ministerul Finanțelor Publice anunță vineri finalizarea, într-o prima etapă, a procesul de selectie a intermediarilor care vor asigura vânzarea și distribuția emisiunii de titluri de stat pentru populație, ediția “Centenar”, în cadrul programului FIDELIS.
Astfel, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania și Raiffeisen Bank au fost desemnate să asigure administrarea acestei emisiuni, BCR având și rolul de lead manager și agent de plată. Totodată, MFP anunță că cele patru instituții financiare nu vor percepe niciun cost persoanelor fizice pentru cumpărarea titlurilor de stat, dacă subscripția se face prin acestea.
De asemenea, pentru tranzacțiile de vânzare/cumpărare pe piața secundară prin mecanismul BVB, comisionul maxim perceput de bănci este de 0,1% din valoarea tranzacției.
Pentru stimularea unei mai bune distribuiri a emisiunii, MFP va plăti fiecărei bănci intermediare un comision de administrare de 0,2% aplicat la volumul vânzărilor de titluri de stat realizat pe piața primară de fiecare bancă în parte.
În continuare, Ministerul Finanțelor Publice va stabili, în colaborare cu băncile selectate, calendarul și strategia de promovare si lansare a emisiunii.
Data lansării și perioada de subscriere vor fi anunțate public, urmare a parcurgerii etapelor prevăzute de legislația în vigoare pentru realizarea emisunii de titluri de stat pentru persoane fizice.
Ministerul Finanţelor a anunțat pe 26 mai intenţia de lansare a unei emisiuni de titluri de stat pentru populaţie cu valoarea de 100 de lei, valoarea totală a întregii emisiuni fiind de 100 milioane lei.
O ofertă anterioară de titluri de stat s-a subscris în proporţie de 65%, în condiţiile în care statul a oferit 100.000 de titluri, cu valoarea totală de 100 mil. lei. Valoarea nominală ridicată a titlului de stat, de 1.000 de lei, alături de procedura complicată de subscriere prin care investitorul trebuia să aleagă dobânda dintr-un interval au făcut ca subscrierile să fie reduse.
Deschiderea pieţei titlurilor de stat către populaţie are numeroase beneficii: reducerea gradului de dependenţă faţă de bănci şi asigurarea unei cereri mai stabile, inclusiv în perioadele cu turbulenţe pe pieţele financiare. Acestea sunt şi argumente forte pe care se bazează inclusiv state occidentale care promovează vânzarea de instrumente de datorie către populaţie.