Consiliul Concurenței nu se opune legii care obligă supermarketurile să comercializeze produse românești în proporție de 51%, dar aceasta ar putea genera probleme de aprovizionare și conține unele neclarități, a declarat Daniela Bădilă, director general în cadrul Consiliului Concurenței.
„Înțelegem că pentru sănătate primează consumul de produse proaspete. De asemenea, înțelegem că producătorii locali trebuie ajutați, dar nu știu dacă aceasta este cea mai bună variantă”, a explicat Daniela Bădilă, luni, la o conferință organizată de Legal Magazin.
Ea a adăugat că proiectul de lege conține mai multe neclarități – nu prevede ce instituție va verifica repectarea prevederii și, mai ales, nu spune limpede ce înseamnă produs românesc – produs din România sau produs de o firmă cu capital românesc.
În opinia Consiliului Concurenței, ar trebui găsite alte soluții pentru ca produsele autohtone să fie mai prezente în magazine, pentru a nu crea probleme de aprovizionare.
„Producătorii români ar trebui să se asocieze, pentru că, dacă vor rămâne disipați, nu vor putea reprezenta o forță în negocierile cu retailerii”, a explicat Daniela Bădilă.
Mai mulți deputați PNL au depus în martie un proiect de lege care obligă supermarketurile să asigure 50% din spațiile de expunere pentru mărfurile producătorilor români, în cazul categoriilor carne, fructe și legume.
Excepții sunt acceptate doar iarna, când ar putea fi permise, la legume și fructe, importuri de 70%.
Din acest spațiu destinat produselor autohtone, 20% ar trebui alocat producătorilor locali, pentru care taxa percepută ar urma să fie de maximum 5%.
Retailerii cred că legea ar putea duce la închiderea unor magazine și afectează dreptul consumatorului de a alege.