miercuri

24 aprilie, 2024

14 aprilie, 2016

consiliu administratieMangementul corporativ la companiile de stat rămâne o iluzie cât timp Consiliile de Administrație ale acestora vor fi umplute cu oameni recompensați politic, nu cu specialiști.

Și astăzi găsim în aceste consilii persoane fără specializarea necesară misiunii încredințate oficial. Sunt și astăzi persoane care își trec în declarațiile de interese participarea în cinci sau șase CA-uri.

Găsim inclusiv persoane care, la doar 25 de ani, debutează în cariera profesională ca reprezentant al statului în una din companiile naționale.


În cele ce urmează, câteva exemple elocvente:

mircea jorjMircea Jorj (foto), fost preşedinte al PSD Cluj-Napoca, a fost numit membru în CA-ul companiei de administrare a infrastructurii feroviare CFR SA la începutul anului trecut, fiind ales totodată preşedinte al CA-ului.

El este totodată preşedintele CA-ului ROMATSA, regie autonomă ce deţine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian în România. Din 2014 şi până la finele anului trecut, el a obţinut venituri de circa 18.000.

Mircea Jorj este totodată reprezentantul Transporturilor în CIFGA de la EximBank. Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) o structură care aprobă regimul de acordare a diferitelor facilităţi din portofoliul băncii, o structură controversată care a intrat în trecut în atenţia publică pe fondul indemnizaţiilor mari de care se bucurau membri săi.


Numit prin ordin de ministru, Jorj a câştigat în 2015 peste 228.558 de lei în calitate de membru al CIFGA, indemnizaţia lunară netă fiind de circa 20.650 de lei, potrivit informaţiilor publicate de ANI.

Mircea Jorj a beneficiat în 2015 şi de o indemnizaţie de 13.306 lei în calitate de membru în consiliul consultativ al asocierii din partea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti şi SC Millenium Pro Design SRL ca reprezentant al Ministerului Transporturilor. Millenium Pro Design operează activităţile duty free-ului de pe aeroportul din Otopeni.

Mircea Jorj a fost numit secretar general al Ministerului Transporturilor în 2015 de către premierul de la acea dată, Victor Ponta, la cerea ministrului de resort, clujeanul Ioan Rus, potrivit Mediafax.

Mircea Jorj a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Dimitrie cantemir Cluj şi este doctor în Drept (2013, Universitatea Bucureşti), având mai multe cursuri de specialitate, cel mai recent de la Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul, Colegiul Naţional de Informaţii (SRI), potrivit CV-ului de pe site-ul oficial al CFR SA.

Nicolae Viorel Creţu, numit în CA-ul CFR SA în aceeaşi perioadă cu Mircea Jorj, este preşedinte de CA la trei spitale (Spitalul Clinic CF Witing, Spitalul Clinic CF Cluj şi Spitalul Clinic CF Paşcani), de la care a încasat indemnizaţii totale în valore de 862 de lei, potrivit celei mai recente declaraţii de avere depuse, în 2015.

Absolvent al Universităţii „Spiru Haret”, Facultatea de Drept şi Administraţie Publică, Nicolae Viorel Creţu este consilier superior în cadrul Ministerului Transporturilor, din 2005 şi până în prezent, asigurând conducerea direcţiei comunicare şi relaţia cu sindicatele.

viorica merticariuElena Viorica Merticariu (foto), fostă consilieră personală la cabinetului ministrului Transporturilor Iulian Matache, este membru în CA-ul CFR Marfă (indemnizaţie de 10.094 de lei), în CA-ul Grup Exploatare şi Întreţinere Palat CFR (20.126 de lei), precum şi în AGA CFR Călători (2.493 de lei) şi în comisia de privatizare a CN Canale Navigabile SA Constanţa (10.581 de lei), potrivit celei mai recente declaraţii de avere depuse (august 2015).

În perioada ianuarie 2012-mai 2012, ea a fost membră în CA-ul Agenţiei Naţionale Antidoping. Merticariu a deţinut totodată funcţia de membru CA al Centrului Naţional de Învăţământ Turistic, al SC Germisara SA, unicul distribuitor al apei termale din staţiunea Geoagiu – Băi şi al CoNAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor).

În trecut, Viorica Merticariu a lucrat ca soră medicală, agent de vânzări, cercetător asociat, consilier personal sau director de cabinet pentru mai mulţi miniştri.

Din Consiliul de Administraţie al CFR Marfă mai face parte Ana-Maria Dascălu, consilier juridic debutant la Ministerul Transporturilor. Dascălu este absolventă a Colegiului Naţional „Sfântul Sava” (2006-2010) şi a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (2010-2014). Înainte de a fi angajată la Minister, la jumătatea anului trecut, Ana-Maria Dragu a participat la un stagiu de 11 zile la Omniasig.

dan plavetiIulius Dan Plaveti (foto) este membrul în CA-ul CFR Călători din martie 2015. Înainte el a fost administrator al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), de unde a încasat o indemnizaţie de 16.751 de lei, potrivit celei mai recente declaraţii de avere.

El este administrator al companiei German Top Trading, importator Opel, Chevrolet şi Mazda în România, de unde a încasat dividende în valoare de peste 598.000 de lei.

Iulius Dan Plaveti a fost numit în 2010, în timpul guvernării Boc, preşedinte al Autorităţii Naţionale în Domeniul Energiei (ANRE), fiind demis de premierul Victor Ponta în iunie 2012. Ulterior el a fost preşedinte al CA-ului CNAB.

Dana Răchilă Galbel, în prezent membră CA la CFR Călători (indemnizaţie de 61.105 lei), a ocupat în trecut funcţia de administrator la companii de stat precum CNADNR, Plastidrum (companie de marcaje rutiere), CFR SA şi Administraţia Canalelor Navigabile.

Marin Stancu este în prezent membru CA la CFR Călători (1.763 de lei pe lună) şi membru AGA la CFR SA (3.695 de lei pe lună).

În trecut, el a fost membru AGA al CFR Marfă, unde a primit o indemnizaţie lunară de 2.145 de lei, potrivit declaraţiilor sale de avere, membru în consiliul director AFER (703 lei/lună), membru în Consiliul de Administraţie al Metrorex (41 de lei/lună) şi membru AGA CFR Călători (311 lei/lună).

Tudor Șimota, directorul general al Serviciului de supraveghere și control din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), fost consilier al minsitrului Bugetului Liviu Voinea, este și membru în Consiliul de Administrației al Loteriei Române.

dumitru pirvulescuDumitru Pîrvulescu (foto) a fost adus din Gorj pe mandatul fostului ministru al Economiei Daniel Chițoiu, înainte de a fi achitat într-un proces în care a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu.

A ocupat funcții în Ministerul Economiei (secretar general) și Ministerul Finanțelor, dar și-a suplimentat semnificativ veniturile prin indemnizațiile primite de la cele șase CA-uri în care a fost numit.

În 2014 a câștigat aproape 90.000 de lei în calitate de director general în Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei, și alți aproape 117.000 lei în calitate de prețedinte sau membru CA în șase CA-uri unde a avut activitate pe perioade mai scurte sau mai mari de timp: CNCIR SA (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor De Ridicat şi Recipientelor Sub Presiune), IPROCHIM SA, Teletrans SA (furnizorul de soluţii şi servicii de telecomunicaţii, tehnologia informaţiei şi informatică pentru Transelectrica) şi Societatea Naţională a Sării SA, unde a fost şi preşedinte al CA, şi mai făcea parte din Consiliul de Supraveghere al SC Active Conexe SA (firmă creată pentru adminsitrarea activelor fostei Daewoo Craiova).

Andrei Rizoiu își începe cariera  guvernamentală în primul guvern Emil Boc, în 2009. Ajuns la Palatul Victoria pe filieră PSD, Rizoiu este numit consilier de stat în aparatul de lucru al vice prim-ministrului Dan Nica.

Pe 23 ianuarie 2009, el își depune prima declarație de avere în calitate de proaspăt angajat al guvernului: în proprietate un apartament la bloc și un Matiz. Și trei surse de venit: salariu de la Senat (7.996 ron), de la Camera Deputaților(8.997 ron) și de la PSD (9.624 ron).

Declarația de interese dată în octombrie același an arată că Rizoiu ajunge între timp membru în Consiliile de Administrație la SC Delfincom SA și la SC Perlacostinești SA.

Odată cu venirea lui Victor Ponta la guvernare, în 2012 este numit secretar de stat la SGG, cu atribuții de coordonare a Agenției Naționale de cadastru și Publicitate Imobiliară. Pentru completarea veniturilor este trimis să reprezinte statul în comisia de privatizare de la Electrica SA.

Ultimele declarații de avere indică prezența lui Andrei Rizoiu, persoană care a terminat o facultate economică în cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir, în Consiliile de Administrație de la Transgaz SA și Fondul Român de Contragarantare SA.

Amănunt probabil semnificativ în cariera lui Andrei Rizoiu: între 2005 și 2006, el a fost ”asistent manager” la Mandarine Production SRL, companie înființată de cea care avea să devină soția lui Victor Ponta- Daciana Sîrbu.

radu cernovRadu Cernov (foto), avocat, fost partener cu Dan Șova în ”Șova și Asociații”, este numit în 2015, în ultimele zile ale guvernării Ponta, director juridic la Transelectica.

În 2013, potrivit declarației de interese, este administrator la două mari companii de stat: CNADNR SA și Transgaz Mediaș SA. În 2014, lista companiilor pe care le administrează crește la 5, adăugându-se celor 2 menționate anterior și companiile CFR SA, Telecomuniucații CFR SA și CNTEE Transelectrica SA.

În 2015, avocatul trece în declarația de interese de 7 ori calitatea de administrator (Transgaz SA, CNADNR SA, CNCF CFR SA, ARR, Romatsa SA, Telecomunicații CFR SA și Metrorex SA) dar și pe cea de membru al Consiliului de Supraveghere la Transelectrica. Suma veniturilor declarate în ultima declarație de avere: 321.361 ron.

Radu Cernov este unul dintre dintre cei doi martori care au făcut declarații importante în dosarul Turceni-Rovinari în care sunt astăzi anchetați Dan Șova și Victor Ponta.

Tcaciuc Sebastian Gabriel, absolvent al ASE București în 1999, este un exemplu de specializare multi-disciplinară, el trecându-și în CV actuala sau fosta calitate de membru în Consilii de Administrație la: Romgaz SA, Nuclearelectrica SA, CNCF CFR SA, LaborMed Pharma SA, Roma Plastik AS, Brikston Construction Solutions SA, Deutek SA și Regina Maria, rețea privată de sănătate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: