Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Cronicile

Consiliile de administrație: În așteptarea experților, companiile de stat sunt administrate de sinecuriștii politici

de Vladimir Ionescu 14.4.2016

consiliu administratieMangementul corporativ la companiile de stat rămâne o iluzie cât timp Consiliile de Administrație ale acestora vor fi umplute cu oameni recompensați politic, nu cu specialiști.

Și astăzi găsim în aceste consilii persoane fără specializarea necesară misiunii încredințate oficial. Sunt și astăzi persoane care își trec în declarațiile de interese participarea în cinci sau șase CA-uri.

Găsim inclusiv persoane care, la doar 25 de ani, debutează în cariera profesională ca reprezentant al statului în una din companiile naționale.

În cele ce urmează, câteva exemple elocvente:

mircea jorjMircea Jorj (foto), fost preşedinte al PSD Cluj-Napoca, a fost numit membru în CA-ul companiei de administrare a infrastructurii feroviare CFR SA la începutul anului trecut, fiind ales totodată preşedinte al CA-ului.

El este totodată preşedintele CA-ului ROMATSA, regie autonomă ce deţine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian în România. Din 2014 şi până la finele anului trecut, el a obţinut venituri de circa 18.000.

Mircea Jorj este totodată reprezentantul Transporturilor în CIFGA de la EximBank. Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) o structură care aprobă regimul de acordare a diferitelor facilităţi din portofoliul băncii, o structură controversată care a intrat în trecut în atenţia publică pe fondul indemnizaţiilor mari de care se bucurau membri săi.

Numit prin ordin de ministru, Jorj a câştigat în 2015 peste 228.558 de lei în calitate de membru al CIFGA, indemnizaţia lunară netă fiind de circa 20.650 de lei, potrivit informaţiilor publicate de ANI.

Mircea Jorj a beneficiat în 2015 şi de o indemnizaţie de 13.306 lei în calitate de membru în consiliul consultativ al asocierii din partea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti şi SC Millenium Pro Design SRL ca reprezentant al Ministerului Transporturilor. Millenium Pro Design operează activităţile duty free-ului de pe aeroportul din Otopeni.

Mircea Jorj a fost numit secretar general al Ministerului Transporturilor în 2015 de către premierul de la acea dată, Victor Ponta, la cerea ministrului de resort, clujeanul Ioan Rus, potrivit Mediafax.

Mircea Jorj a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Dimitrie cantemir Cluj şi este doctor în Drept (2013, Universitatea Bucureşti), având mai multe cursuri de specialitate, cel mai recent de la Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul, Colegiul Naţional de Informaţii (SRI), potrivit CV-ului de pe site-ul oficial al CFR SA.

Nicolae Viorel Creţu, numit în CA-ul CFR SA în aceeaşi perioadă cu Mircea Jorj, este preşedinte de CA la trei spitale (Spitalul Clinic CF Witing, Spitalul Clinic CF Cluj şi Spitalul Clinic CF Paşcani), de la care a încasat indemnizaţii totale în valore de 862 de lei, potrivit celei mai recente declaraţii de avere depuse, în 2015.

Absolvent al Universităţii „Spiru Haret”, Facultatea de Drept şi Administraţie Publică, Nicolae Viorel Creţu este consilier superior în cadrul Ministerului Transporturilor, din 2005 şi până în prezent, asigurând conducerea direcţiei comunicare şi relaţia cu sindicatele.

viorica merticariuElena Viorica Merticariu (foto), fostă consilieră personală la cabinetului ministrului Transporturilor Iulian Matache, este membru în CA-ul CFR Marfă (indemnizaţie de 10.094 de lei), în CA-ul Grup Exploatare şi Întreţinere Palat CFR (20.126 de lei), precum şi în AGA CFR Călători (2.493 de lei) şi în comisia de privatizare a CN Canale Navigabile SA Constanţa (10.581 de lei), potrivit celei mai recente declaraţii de avere depuse (august 2015).

În perioada ianuarie 2012-mai 2012, ea a fost membră în CA-ul Agenţiei Naţionale Antidoping. Merticariu a deţinut totodată funcţia de membru CA al Centrului Naţional de Învăţământ Turistic, al SC Germisara SA, unicul distribuitor al apei termale din staţiunea Geoagiu – Băi şi al CoNAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor).

În trecut, Viorica Merticariu a lucrat ca soră medicală, agent de vânzări, cercetător asociat, consilier personal sau director de cabinet pentru mai mulţi miniştri.

Din Consiliul de Administraţie al CFR Marfă mai face parte Ana-Maria Dascălu, consilier juridic debutant la Ministerul Transporturilor. Dascălu este absolventă a Colegiului Naţional “Sfântul Sava” (2006-2010) şi a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (2010-2014). Înainte de a fi angajată la Minister, la jumătatea anului trecut, Ana-Maria Dragu a participat la un stagiu de 11 zile la Omniasig.

dan plavetiIulius Dan Plaveti (foto) este membrul în CA-ul CFR Călători din martie 2015. Înainte el a fost administrator al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), de unde a încasat o indemnizaţie de 16.751 de lei, potrivit celei mai recente declaraţii de avere.

El este administrator al companiei German Top Trading, importator Opel, Chevrolet şi Mazda în România, de unde a încasat dividende în valoare de peste 598.000 de lei.

Iulius Dan Plaveti a fost numit în 2010, în timpul guvernării Boc, preşedinte al Autorităţii Naţionale în Domeniul Energiei (ANRE), fiind demis de premierul Victor Ponta în iunie 2012. Ulterior el a fost preşedinte al CA-ului CNAB.

Dana Răchilă Galbel, în prezent membră CA la CFR Călători (indemnizaţie de 61.105 lei), a ocupat în trecut funcţia de administrator la companii de stat precum CNADNR, Plastidrum (companie de marcaje rutiere), CFR SA şi Administraţia Canalelor Navigabile.

Marin Stancu este în prezent membru CA la CFR Călători (1.763 de lei pe lună) şi membru AGA la CFR SA (3.695 de lei pe lună).

În trecut, el a fost membru AGA al CFR Marfă, unde a primit o indemnizaţie lunară de 2.145 de lei, potrivit declaraţiilor sale de avere, membru în consiliul director AFER (703 lei/lună), membru în Consiliul de Administraţie al Metrorex (41 de lei/lună) şi membru AGA CFR Călători (311 lei/lună).

Tudor Șimota, directorul general al Serviciului de supraveghere și control din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), fost consilier al minsitrului Bugetului Liviu Voinea, este și membru în Consiliul de Administrației al Loteriei Române.

dumitru pirvulescuDumitru Pîrvulescu (foto) a fost adus din Gorj pe mandatul fostului ministru al Economiei Daniel Chițoiu, înainte de a fi achitat într-un proces în care a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu.

A ocupat funcții în Ministerul Economiei (secretar general) și Ministerul Finanțelor, dar și-a suplimentat semnificativ veniturile prin indemnizațiile primite de la cele șase CA-uri în care a fost numit.

În 2014 a câștigat aproape 90.000 de lei în calitate de director general în Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei, și alți aproape 117.000 lei în calitate de prețedinte sau membru CA în șase CA-uri unde a avut activitate pe perioade mai scurte sau mai mari de timp: CNCIR SA (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor De Ridicat şi Recipientelor Sub Presiune), IPROCHIM SA, Teletrans SA (furnizorul de soluţii şi servicii de telecomunicaţii, tehnologia informaţiei şi informatică pentru Transelectrica) şi Societatea Naţională a Sării SA, unde a fost şi preşedinte al CA, şi mai făcea parte din Consiliul de Supraveghere al SC Active Conexe SA (firmă creată pentru adminsitrarea activelor fostei Daewoo Craiova).

Andrei Rizoiu își începe cariera  guvernamentală în primul guvern Emil Boc, în 2009. Ajuns la Palatul Victoria pe filieră PSD, Rizoiu este numit consilier de stat în aparatul de lucru al vice prim-ministrului Dan Nica.

Pe 23 ianuarie 2009, el își depune prima declarație de avere în calitate de proaspăt angajat al guvernului: în proprietate un apartament la bloc și un Matiz. Și trei surse de venit: salariu de la Senat (7.996 ron), de la Camera Deputaților(8.997 ron) și de la PSD (9.624 ron).

Declarația de interese dată în octombrie același an arată că Rizoiu ajunge între timp membru în Consiliile de Administrație la SC Delfincom SA și la SC Perlacostinești SA.

Odată cu venirea lui Victor Ponta la guvernare, în 2012 este numit secretar de stat la SGG, cu atribuții de coordonare a Agenției Naționale de cadastru și Publicitate Imobiliară. Pentru completarea veniturilor este trimis să reprezinte statul în comisia de privatizare de la Electrica SA.

Ultimele declarații de avere indică prezența lui Andrei Rizoiu, persoană care a terminat o facultate economică în cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir, în Consiliile de Administrație de la Transgaz SA și Fondul Român de Contragarantare SA.

Amănunt probabil semnificativ în cariera lui Andrei Rizoiu: între 2005 și 2006, el a fost ”asistent manager” la Mandarine Production SRL, companie înființată de cea care avea să devină soția lui Victor Ponta- Daciana Sîrbu.

radu cernovRadu Cernov (foto), avocat, fost partener cu Dan Șova în ”Șova și Asociații”, este numit în 2015, în ultimele zile ale guvernării Ponta, director juridic la Transelectica.

În 2013, potrivit declarației de interese, este administrator la două mari companii de stat: CNADNR SA și Transgaz Mediaș SA. În 2014, lista companiilor pe care le administrează crește la 5, adăugându-se celor 2 menționate anterior și companiile CFR SA, Telecomuniucații CFR SA și CNTEE Transelectrica SA.

În 2015, avocatul trece în declarația de interese de 7 ori calitatea de administrator (Transgaz SA, CNADNR SA, CNCF CFR SA, ARR, Romatsa SA, Telecomunicații CFR SA și Metrorex SA) dar și pe cea de membru al Consiliului de Supraveghere la Transelectrica. Suma veniturilor declarate în ultima declarație de avere: 321.361 ron.

Radu Cernov este unul dintre dintre cei doi martori care au făcut declarații importante în dosarul Turceni-Rovinari în care sunt astăzi anchetați Dan Șova și Victor Ponta.

Tcaciuc Sebastian Gabriel, absolvent al ASE București în 1999, este un exemplu de specializare multi-disciplinară, el trecându-și în CV actuala sau fosta calitate de membru în Consilii de Administrație la: Romgaz SA, Nuclearelectrica SA, CNCF CFR SA, LaborMed Pharma SA, Roma Plastik AS, Brikston Construction Solutions SA, Deutek SA și Regina Maria, rețea privată de sănătate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.4.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

CSAT convocat miercuri pentru coronavirus. Klaus Iohannis: Fac apel la calm, să se respecte normele de igienă

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va convoca miercuri Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea strategiei de prevenire a unei epidemii… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis, reacție la decizia CCR: În 2-3 zile voi anunța următorul demers, au scăzut șansele pentru anticipate

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va anunța ”în două-trei zile” următorul său demers în procedura de instalare a unui nou guvern. Șeful statului… Mai mult

Stiri

Pregătiri pentru Covid-19 / Ministrul Sănătății: Materialele de urgență vor sosi în martie, PSD a lăsat stocuri 0

Mariana Bechir

România nu are niciun fel de stocuri cu materiale de urgență, iar primele echipamente de protecție vor sosi la începutul lunii martie, a declarat ministrul… Mai mult

Stiri

Cum se poziționează partidele față de decizia CCR

Razvan Diaconu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru la următoarelșe consultări politice care ar urma să… Mai mult

Stiri

Digi Communications câștigă mai mult în Spania decât în România la telefonia mobilă

Adrian N Ionescu

Cei peste 1,89 milioane de abonați din Spania la serviciile de telefonie mobilă ale Digi Communications N.V. (DIGI) au adus mai mulți bani decât cei… Mai mult

Stiri

CCR a admis contestația PSD, președintele trebuie să desemneze un candidat care poate forma o majoritate în Parlament

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier,… Mai mult

Stiri

Gazele din Marea Neagră: OMV reclamă nevoia unui „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep

Adrian N Ionescu

„În cazul marelui nostru proiect de gaze, Guvernul român se mișcă în direcția corectă, dar avem nevoie de un consorțiu stabil”, anunță Rainer Seele (foto),… Mai mult