România nu poate scădea coa unică de impozitare în primul rând pentru că îi lipsește spațiul fiscal necesar unei astfel de măsuri, a declarat, sâmbătă, Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta.
Socol (foto) a criticat astfel un proiect al PDL, de scădere a cotei unice de impozitare de la 16% la 12%.
”Ei ştiu foarte bine că, din punct de vedere macroeconomic, România nu îşi permite reducerea cotei unice. În primul rând, pentru că România nu are spaţiu fiscal suficient pentru a aplica o astfel de măsură”, a afirmat Socol, într-o declarație remisă presei.
În programul său politic, USL a inclus și introducerea unei cote progresive de impozitare în jos, pentru persoane fizice, de 16%, 12%, respectiv 8%, în funcție de nivelul veniturilor.
Alte motive invocate de consilierul guvernamental pentru păstrarea impozitului la 16%:
- Aplicarea măsurii (reducerii – n.r.) ne-ar scoate din angajamentele convenite cu creditorii internaţionali FMI, BM, CE şi ne-ar arunca în scenariul Greciei, demn de luat în seamă în condiţiile incertitudinii actuale de pe pieţele financiare internaţionale.
- Printr-o astfel de măsură, România ar risca să intre din nou în procedura de deficit bugetar excesiv, gaura de venituri la buget ducând deficitul bugetar dincolo de limita de 3% din PIB de la 2,5% din PIB cât este ţinta noastră pentru 2013.
- Săracii și persoanele din clasa de mijloc nu vor câştiga nimic.
- Propunerea ar trebui să aducă şi măsurile de compensare a pierderilor de venituri la bugetul de stat prin reducerea cotei unice de impozitare. Altfel, trebuie să ne împrumutăm pentru a susţine această măsură.
- Mărind deficitul bugetar, cresc dobânzile şi inflaţia, se taie din puterea de cumpărare.
2 răspunsuri
1.Romania a pierdut „spatiul fiscal” pentru orice sustinere a dezvoltarii economice si a paturii sarace a populatiei, deoarece acesta este „creat” numai prin crestere economica rapida, de ajungere din urma a tarilor foste comuniste din Est.
Renuntarea la cresterea economica de 3-4 la suta pe an,la crearea a zeci de mii de noi locuri de munca, cu care a pacalit electoratul, nu poate insemna decit esecul economic, esec pe care-l suporta populatia, fiindca politicii si clientela se indestuleaza, la fel ca pe vremea PDL, cind caderea economica este masiva.
Inconjurat de consilierii „masurilor economice pasive”, incapabil sa-si asume punerea la munca si responsabilitate economica a clasei politice, pentru cresterea economica promisa in campania electorala, Guvernul Ponta a esuat deja economic, desi asa cum spunea Presedintele, nu avea voie la asa ceva…
Romania are alte probleme nu cota unica, asigurarile sociale si tva-ul pe produsele cu grad tehnologic redus ar trebui scazute primele, iar in ceea ce priveste spatiul fiscal e o prostie imensa, Romania incaseaza 60-65% din impozitele impuse deci spatiul fiscal e absolut urias cu conditia ca impozitele sa fie distribuite mai bine si automat incasate mai bine, de ex din taxele pe proprietate noi nu strangem nimik, sub 1% din pib cu indexarile si majorarile de anul trecut ,pai media europeana e aprox tripla, tinand cont de evaziunea uriasa in colectarea contributiilor sociale si a a unor domenii de tva spatiul fiscal de 2% din pib ar fi mai mult decat necesar pentru scaderea masiva de taxe directe inclusiv cota unica de 12%, pentru ca stim cu totii ca daca impozitele scad colectarea creste, mafiotii insa nu vor sa plateasca nimik impozitele pe proprietate sunt foarte usor de controlat, o masina cu 4 oameni de incredere trimisa din bucuresti in orice mare oras de provincie intr-o saptamana baga spaima in oricine ar incerca sa dribleze impozitele pe proprietate, insa ca sa controlezi mii de firme mici si zeci de mii de angajati ai avea nevoie de 1000 de oameni si luni de zile, am dat un ex concret despre cat de mincinosi sunt mafiotii care ne conduc.