marți

19 martie, 2024

11 decembrie, 2019

Comisiile pentru apărare din Congresul american au convenit asupra unor amendamente la legea apărării naționale, care ar forța administrația Trump să aplice sancțiuni economice asupra companiilor implicate în construcția gazoductului rusesc Nord Stream 2, anunță Financial Times. Printre aceste companii se numără și OMV.

OMV a cumpărat de la statul român, în 2004, Petrom. Statul român deține în prezent 20,6% dintre acțiunile Petrom.

Parlamentarii americani au ajuns luni la un acord de principiu asupra Legii privind Autorizarea Apărării Naționale (National Defense Authorization Act) pentru 2020, care include măsuri de sancționare a companiilor care ajută Gazprom să construiască noul gazoduct către Germania,


Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Costul total al proiectului este estimat la 9,5 miliarde euro iar companiile europene vor suporta jumătate din costuri.

Parlamentarii americani vizează în acest fel blocarea finalizării conductei și operaționalizarea acesteia, în condițiile în care construcția este 80% terminate. Votul final în Congresul american pe proiectul de lege ar urma să fie dat săptămânile acestea, până la încheierea anului.

În afara Statelor Unite, Polonia este unul dintre adversarii înverșunați ai proiectului. Oficiul polonez pentru protecția concurenței și consumatorilor (UOKIK) a anunțat în noiembrie că a amendat cu suma de 172 milioane zloți (40 milioane euro) grupul francez de utilități Engie, în cadrul unui dosar care vizează finanțarea proiectului Nord Stream 2


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: