fbpx

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Concret, pe teren: Cât de serioasă este oferta României pentru Agenția Europeană a Medicamentului

de Victor Bratu 31.7.2017

Guvernul Tudose și-a făcut datoria și se poate apleca acum spre chestiuni mai arzătoare

Cursa pentru găzduirea uneia dintre cele mai prestigioase agenții europene, cea a Medicamentului, începe oficial de marți, luni fiind ultima zi în care s-au putut depune dosarele de candidatură.

România a propus, chiar în ultima zi de depunere a candidaturilor, Bucureștiul ca viitoare gazdă a Agenției Europene a Medicamentului. Detalii ale ofertei nu au fost prezentate public, deși demersul este unul foarte important.

Guvernul a emis luni un comunicat oficial în care anunță depunerea dosarului de candidatură, în care este anunțată locația propusă: catierul Pipera, sectorul 2.

Pentru publicul larg, grupul însărcinat cu oferta românească (SGG, Ministerul Sănătății, Ministerul pentru Afaceri Europene și Agenția Națională a Medicamentului) a pregătit deocamdată un website dedicat candidaturii Bucureștiului (AICI LINK), unde ”piesa de rezistență” o constituie un film de promovare, lung de 5 minute, încărcat pe YouTube – AICI LINK.

După vizionarea filmului și după o analiză a celor câteva detalii tehnice furnizate de autori înțelegi că oferta românească fie a fost făcută în spiritul olimpismului (la urma urmei, important nu e să câștigi, ci să participi, după cum ne spunea Pierre de Coubertin), fie a fost tratată ca oportunitate de afaceri pentru un grup restrâns.

Oferta României: în cea mai penibilă organizare urbanistică a bucureștiului

cursdeguvernare.ro a încercat să afle oficial detalii legate de candidatura României, singura instituție dispusă să le comunice fiind cea condusă de Nicolae Fotin, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, dar ”numai după ce este depus oficial dosarul”.

Numai că după depunerea dosarului președintele ANMDM și-a luat concediu, iar ofițerul de presă al instituției ne-a comunicat că toate detaliile sunt disponibile pe site-ul dedicat www.emabucharest.ro.

Din filmul de prezentare a candidaturii românești reiese că Bucureștiul pune la dispoziția EMA un sediu situat în nordul Capitalei, în cartierul Pipera din sectorul 2.

Cele 3 clădiri noi sunt poziționate în spatele stației de metrou Pipera. Locația este confirmată de comunicatul guvernului

Filmul conține și câteva imagini spectaculoase cu noul sediu, ”trei clădiri moderne, din sticlă”, asigură purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului.

Cum arată zona azi

Problema este că cele câteva desene (randări) produse de un arhitect necunoscut nu reprezintă realitatea din teren: cele 3 clădiri noi sunt plasate în spatele actualei stații de metrou Pipera, într-un spațiu în care sunt edificate mai multe construcții: una găzduiește sediile Farmexim, Help Net și Green Net, alta sediul Xerox și Medicover, alta sediul GFR- Grup Feroviar Român. În aceeași zonă se mai află parcări și multe spații de depozitare.

Google Street View ne arată construcțiile existente pe terenul unde se spune că ar putea fi construit noul sediu EMA

Proiectul ar putea fi însă derulat vizavi de locul indicat, iar surse care cunosc discuțiile din grupul care a pregătit oferta afirmă că asta este intenția reală.

Peste drum de stația de metrou Pipera se află, în spatele unor construcții specifice anilor de început ai capitalismului românesc, un vast teren viran, care altădată a aparținut Fabricii de Cinescoape.

Peste bulevard, un teren numai bun de construit

Surse din piața imobiliară afirmă că terenul aparține fondului de investiții austriac Immofinanz, care a dezvoltat în zonă Iride Business Park.

Cum s-a pregătit oferta

Pe data de 31 mai 2017, puțin după ce președintele Iohannis anunța intenția ca România să intre în cursa de relocare a Agenției Europene a Medicamentului, guvernul Grindeanu aloca 30.000 de euro din bugetul Ministerului Sănătății pentru elaborarea unei strategii de promovare a candidaturii României pentru relocarea la București a EMA.

Oficial, Secretariatul General al Guvernului a fost mandatat să demareze, în regim de urgență, procedura de selecție a clădirii pentru găzduirea agenției și să încheie un acord de principiu cu dezvoltatorul pentru rezervarea clădirii până la finalizarea procesului de selecție a orașului gazdă al Agenției.

Nicio solicitare publică nu a fost făcută în acest sens, iar în final nu a fost aleasă vreo clădire deja edificată ci, reiese din filmul de prezentare, un proiect.

Proiect care, evident, ar urma să demareze după momentul în care s-ar anunța fericita desemnare a Bucureștiului ca gazdă a Agenției – noiembrie 2017- și care ar trebui finalizat până în martie 2019, moment în care angajații care lucrează la Londra ar trebui să împacheteze și să se mute în București, a doua zi urmând să înceapă lucrul în noul sediu.

15 luni în care trebuie executat proiectul de detaliu, trebuie obținute PUZ, certificat de urbanism, autorizație de construcție și executate și predate la cheie cele 3 corpuri în suprafață totală, aflăm din film, de 88.000 mp.

Contraofertele europene concurenților României și oponia Bruxellesu-ului

De precizat: pentru relocarea EMA concurează orașe din 21 de state membre UE. Cele 6 țări care nu au depus dosar de candidatură sunt Statele Baltice, Cipru, Luxemburg și Slovenia, stat care a anunțat că sprijină candidatura propusă de Cehia.

Surse de la Bruxelles au declarat cursdeguvernare.ro că există state care s-au detașat în ceea ce privește seriozitatea cu care au tratat acastă oportunitate.

Exemplele oferite sunt Olanda, Irlanda și Danemarca, cele 3 organizând inclusiv evenimente speciale la Bruxelles pentru a-și promova oferta.

În contrast cu acestea, afirmă sursele citate, statele est-europene nu par să se ”agite” pe măsura mizei poate și din cauză că sunt conștiente de uriașul efort logistic care ar trebui făcut în cazul în care li se atribuie lo cația.

Un pas evident în întocmirea unui dosar cât mai complex au fost contactele directe ale delegațiilor trimise la Londra, trimise să vadă exact ce presupune funcționarea acestei agenții.

Austria și-a trimis emisarii de 3 ori, Danemarca și Franța de câte 2 ori. Delegația română a făcut o singură vizită la sediul din Londra, cu o săptămână înainte de depunerea dosarului.

Există state care au propus, la fel ca România, proiecte, nu clădiri existente- acestea sunt Irlanda, Franța, Belgia, Olanda și Slovacia. Toate însă au în spate propuneri cu proiecte tehnice deja realizate și care beneficiază de susținerea primarilor de localitate.

Spre comparație, proiectul propus de București nu a beneficiat de susținere publică a primarului general și, potrivit consilierului general Ciprian Ciucu, nici nu a fost discutat în vreo ședință de consiliu.

Franța, de exemplu, speră ca Agenția Europeană a Medicamentului să fie relocată în Lile, acolo unde municipalitatea a organizat un concurs de proiecte și a desemnat câștigătorul (AICI LINK).

Turnul Glories, Barcelona

Alte state propun ca sediu EMA clădiri existente. E cazul Barcelonei, care oferă turnul Glories (AICI LINK), sau al Milano, care pune la dispoziție turnul Pirelli (AICI LINK).

Grecia, care și-a depus oficial candidatura pe 21 iulie, propune reconversia sediului din Atena a unui fost producător de țigarete (AICI LINK).

Germania și Portugalia au depășit măsura: ambele propun mai multe clădiri existente și proiecte noi.

Votul privind orașul care va găzdui Agenția Europeană a Medicamentului se va da în noiembrie, în Consiliul Afaceri Generale.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 31.7.2017

Un raspuns

  1. mihai
    1.8.2017, 1:41 pm

    Aici detalii despre propunerea danezilor pe aceeasi tema: https://www.thelocal.dk/20170731/denmark-makes-official-bid-to-lure-eu-agency-from-london

Lăsați un comentariu


Stiri

Administrarea celei de-a 3-a doze de vaccin anti-Covid începe pe 28 septembrie

Vladimir Ionescu

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid va începe săptămâna viitoare, pe 28 septembrie, a anunțat premierul Florin Cîțu, marți, la finalul ședinței de… Mai mult

Stiri

DOCUMENT: Guvernul își creează prin OUG noi condiții pentru plafonarea tarifelor la electricitate. Alte modificări ale pieței – Proiect

Adrian N Ionescu

Guvernul va putea plafona tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici pentru o perioadă de timp limitată, dar neprecizată, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență… Mai mult

Stiri

Dosar in rem în cazul documentului cu antetul Guvernului ce stabilea strategia de campanie a lui Florin Cîțu pentru șefia PNL

Vladimir Ionescu

DNA a început urmărirea penală in rem în cazul documentului de partid trimis de la Palatul Victoria, cu antetul Guvernului, către lideri ai PNL, anunță… Mai mult

Europa

Ucraina / Tentativă de asasinat comisă asupra lui Serhiy Șefir, consilier al președintelui Zelenski

Razvan Diaconu

Mașina principalului consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost miercuri ținta unui atac cu focuri de armă, anunță Reuters. Oficialii ucraineni spun că a… Mai mult

Stiri

După 30 de ani: A fost instalată prima platformă de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră

Adrian N Ionescu

Black Sea Oil & Gas (BSOG) și partenerii săi concesionari ai perimetrului de gaze naturale Midia din zona românească a Mării Negre au anunțat finalizarea… Mai mult

Stiri

2 angajați ai Primăriei Drobeta Turnu-Severin, suspectați că au falsificat certificate de vaccinare pentru 96 de persoane

Vladimir Ionescu

IPJ Mehedinți a efectuat 64 de percheziții, miercuri dimineață, în județele Mehedinți, Dolj și Caraș-Severin, la persoane suspectate că au falsificat certificate de vaccinare. Conform… Mai mult

Stiri

Cele 4 reguli principale de sănătate financiară – studiu BCR

Adrian N Ionescu

Lipsa sfaturilor financiare specializate îi expune pe români la riscul de a face alegeri  greșite. Doar 24% dintre români solicită consultanță financiară specializată. Jumătate preferă… Mai mult