Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă, la cel mai înalt nivel din istoria umanității - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă, la cel mai înalt nivel din istoria umanității

13 mai, 2019

Concentrația de dioxid de carbon a atins duminică cele mai înalte cote înregistrate vreodată în istoria Pământului, conform stației de meteorologie Maua Loa, din Hawaii – 415 ppm (părți per milion), mult mai mare decât toate valorile atinse vreodată în ultimii 800.000 de ani, dinainte evoluției la homo sapiens, anunță CNN.

„Nu recunoaștem această planetă”, a fost reacția meteorologului Eric Holthaus la aflarea veștii.

Concentrația de CO2 a mai crescut foarte mult a fost în perioada Pliocen, acum trei milioane de ani, când se presupune că temperaturile erau cu 2 – 3 grade mai mari ca acum. Cu toate astea, nivelul de dioxid de carbon ar fi ajuns atunci la un maxim de 400 ppm.


Atunci, Arctica era acoperită de copaci, nu gheață, iar vara, temperaturile din nord ar fi ajuns la 15 grade Celsius, iar nivelul global al mării era cu cel puțin 25 de metri mai mare.

Efecte devastatoare 

Eliberarea dioxidului de carbon și a altor gaze cu efect de seră a urcat cu 1 grad Celsius temperaturile la nivel global, iar creșterea va continua dacă guvernele lumii nu vor întreprinde urgent acțiuni pentru oprirea aceste evoluții.

Aproximativ 70% din studiile pe tema schimbărilor climatice arată că într-o lume cu 2 grade mai caldă vor exista cu 25% mai multe zile fierbinți și valuri de căldură, ceea ce înseamnă riscuri majore pentru sănătate și pericol mai mare pentru apariția incendiilor de vegetație.


De asemenea, 37% din populație va fi expusă la fiecare cinci ani cel puțin unui val de căldură, iar durata medie a secetelor va crește cu patru luni, 388 milioane de oameni se vor confrunta cu deficitul de apă, iar alți 194,5 milioane vor fi expuși unor secete severe.

Inundațiile și vremurilefenomenele extreme, precum cicloanele și taifunurile, se vor înmulți, incendiile vor deveni mai frecvente, iar randamentul culturilor se va reduce.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Un milion din cele opt milioane de specii animale și vegetale riscă să dispară.

În cazul în care temperaturile ar crește cu 3 sau 4 grade, am intra într-un stadiu de „Pământ seră”, ceea ce ar putea însemna că multe dintre zonele planetei nu ar mai fi locuibile.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr