joi

18 aprilie, 2024

31 mai, 2012

Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD) din Elveția a dat publicității noul clasament mondial al competitivității, care arată cât de eficient statele lumii își gestionează economiile și resursele umane, pentru a crește prosperitatea

Cele mai competitive din totalul de 59 de state luate în calcul sunt Hong Kong, SUA și Elveția. În ciuda problemelor financiare recente, Statele Unite rămân în centrul competitivității mondiale, datorită puterii sale economice unoice, a dinamismului companiilor sale și a capacității de inovare.

România se află pe poziția 53, cu 48,93 de puncte, în coborâre de pe poziția 50 în 2011.


”Competitivitatea SUA are un impact asupra restului lumii datorită interacțiunii sale unice cu fiecare economie, avansată sau mai puțin dezvoltată din lume. Nicio altă națiune nu poate avea un astfel de efect a atracție în lume. Europa este copleșităî de austeritate și liderii politici au păreri diferite asupra ieșirii din criză, devenind astfel un substitut prea puțin credibil, în timp ce blocul de sud al economiilor emergente este încă abia la început. În final, atâta timp cât economia SUA intră în joc, toată lumea are de câștigat”, a explicat profesorul Stephane Garelli, directorul Centrului pentru Competititvitate Mondială al IMD.

(Ce înseamnă competitivitate şi cum se calculează, puteţi citi AICI)

Cele mai competitive economii din Europa sunt: Elveția, pe locul 3, Suedia, pe 5, Germania pe 9, care au producții destinate exportului și o disciplină fiscală remarcabilă. În același timp, Irlanda (20), Islanda (26) și Italoa (40) stau mai bine decât Spania (39), Portugalia (41) și Grecia (58), care continuă să sperie investitorii.

Economiile emergente nu sunt imune la criza economică. China (23), India (35) și Brazilia (46) au scăzut în acest calsament, în timp ce Rusia (48) a urcat un loc. Toate economiile asiatice au scăzut în ultimul an, cu excepția Hong Kong-ului (1), Malaeziei (14) și Coreei de Sud (22). America Latină a avut, de asemenea, un an greu, cu excepția Mexicului (37).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: