luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 februarie, 2019

 

Cele 22 de companii ale Primăriei Capitalei au fost înființate cu încălcarea legii, este decizia definitivă pronunțată joi de Curtea de Apel București. De aceea, ele vor trebui desființate în cel mai scurt timp posibil, a explicat Roxana Wring, consilier USR în Consiliul General al Municipiului București.


CAB a respins miercuri recursul Primăriei, ceea ce înseamnă că se menține decizia inițială, din noiembrie anul trecut, cea care constata nereguli în procedura de înființare a companiilor.

Consilierii USR au reclamat în instanță că hotărârile de Consiliu Local prin care s-au înființat, în 2017, cele 22 de companii municipale. La insistențele primarului Gabriela Firea, hotărârile au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei.

Mai mult, instanța de fond preciza că asocierea dintre firma Ciclop SA (tot a Primăriei) și Consiliul General, este una de formă deoarece Ciclop SA nu poate veni cu un aport real, în bani ori expertiză, pentru a presta servicii ce nu au nici o legătură cu profilul său de activitate.

Primăria Capitalei a investit în cele 22 de companii municipale circa 2,8 miliarde de lei prin majorări de capital succesive. În plus, din 2017, de la înființare, la aceste societăți au fost angajați mii de oameni și l-au fost delegate principalele servicii publice din oraș, de la iluminatul public, semaforizare, întreținere străzi la parcări sau cimitire.

Reacția primarului Gabriel Firea


Primarul Gabriela Firea transmite printr-un comunicat că nuabandonează ideea de a gestiona problemele Bucureștiului prin companii, așa încât va încerca reînființarea lor. Rămâne însă de văzut dacă va obține votul a două treimi din consilierii din CGMB, așa cum impune legea, mai ales în contextul conflictului cu Liviu Dragnea, liderul PSD.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

„Țin foarte mult la acest model administrativ și sunt convinsă că bucureștenii vor avea doar de câștigat. De aceea, invit toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General să ni se alăture în încercarea de a debloca această situație. Îi rog pe consilierii generali să încerce să acționeze dincolo de calculul politic pe termen scurt, și să vină cu propuneri constructive de care vom ține cont. Bucureștenii vor ști că interesele lor au fost puse mai presus de cele politice și electorale”, a declarat Gabriela Firea, citată în comunicat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: