joi

28 martie, 2024

23 noiembrie, 2018

Curtea de Apel București a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor municipale. Soluția este definitivă și vine la capătul unui proces inițiat de USR București.

Consilierii USR au reclamat în instanță că hotărârile prin care s-au înființat anul trecut cele 22 de companii municipale, la insistențele primarului Gabriela Firea, au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei.

Primarul General s-a declarat ”surprins, dacă nu șocat” de decizia instanței și și-a arătat convingerea că este vorba de ”o eroare de interpretare, care se va corecta”. Sentința Curții de Apel nu presupune desființarea companiilor, ci arată că aceste companii au fost înființate nelegal.


Până la remedierea situației, dacă va fi găsită o soluție de remediere, aceste companii sunt complet blocate- angajații nu-și primesc salariile, nu se pot face plăți, nu se pot încasa facturi, nu se pot face lucrări de niciun fel.

Gabriela Firea susţine că a preluat acest model din Europa, iar companii municipale există și în alte orașe din țară.

”Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări, la o blocare completă a funcționării orașului. Contestatarii noștri se pare că apreciaza că un București complet blocat și aruncat în haos este singura modalitatea care le-ar putea da câștig de cauză în alegerile viitoare.

Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun.


Ceea ce dorim să precizam este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale.

Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare”, a declarat Gabriela Firea, citată de Digi24.

Cele 22 de companii municipale au fost înființate în 2017, primarului Gabriela Firea insistând că vrea să schimbe ”modelul administrativ”.

Primăria Capitalei, acționar al acestor companii, a cheltuit cu înființarea acestora peste două miliarde lei, operând majorări succesive de capital. În primă instanță, banii companiilor au fost cheltuiți pe achiziționarea de mașini, telefoane mobile, birotică etc.

Cele 22 de companii municipale au în 2018 un buget de 1,2 miliarde lei. în plus, companiile au câteva mii de angajați, iar municipalitatea a delegat către ele majoritatea serviciilor de interes public. În fruntea acestor companii au fost instalate persoane apropiate Primarului General.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: