duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 aprilie, 2020

PSD a modificat radical Ordonanța de suspendare a plății ratelor. Capitalizarea dobânzii în principal a fost eliminată pentru toți debitorii care solicită această facilitate, la fel și termenul de 45 de zile în care se poate cere amânarea ratelor.

În plus, garanția statului a fost eliminată, potrivit raportului comun al comisiilor economice și pentru buget-finanțe din Senat, document obținut de Hotnews.

După dezbaterea din comisii, senatorii au aprobat modificările și în şedinţa plenului de miercuri, într-o reuniune desfăşurată prin mijloace electronice, cu 85 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 19 abţineri.


OUG 37/2020 a fost amendată și cu o prevedere care dă dreptul și debitorilor cu întârzieri la plată să ceară suspendarea rambursării ratelor.

”Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se suspendă, la cererea debitorului, până la 31 decembrie 2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare”, este noua formă a art. 2.

Anterior, debitorii puteau opta să amâne ratele și pe o perioadă mai scurtă de nouă luni.

Dobânda datorată de debitori și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent”, mai prevede o altă modificare a Ordonanței.


Anterior, exceptați de la capitalizarea acestor costuri în sold erau doar persoanele fizice cu credite ipotecare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În plus, companiile care doresc să beneficieze de această păsuire trebuie să declare o reducere a veniturilor de 15%, față de 25% în forma Ordonanței.

Articolul 5, care detalia modul în care statul garanta dobânzile aferente creditelor ipotecare contractate de debitori persoane fizice a fost abrogat integral.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: