23 februarie, 2018

Comisia Europeană a reacționat vineri, după ce ministrul de Justiție a cerut revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA, transmițând printr-un comunicat că executivul comunitar urmărește îndeaproape și cu îngrijorare ultimele evoluții.

„Urmărim îndeaproape și cu îngrijorare ultimele evoluții. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta împotriva corupției sunt pitere de temelie ale unei Românii puternice în Uniunea Europeană, așa cum au amintit președintele și prim-vicepreședintele în declarația comună de luna trecută. Vom urmări în continuare cu atenție procedurile declanșate împotriva șefei DNA.

În rapoartele MCV anterioare, faptul că Direcția Națională Anticorupție și-a menținut parcursul în fața presiunii au fost receptate ca un semn de durabilitate. Comisia a luat act în raportul său că, dacă lupta anticorupție va fi afectată, ar putea fi nevoită să revalueze această concluzie”, precizează Comisia Europeană, într-un comunicat pentru Digi24.

Președintele Iohannis: Nu mi-a plăcut prestația ministrului Justiției


Vineri, președintele Klaus Iohannis a repetat că nu există suficiente motive temeinice pentru a propune revocarea șefei DNA, nici măcar după prezentarea raportului pe baza căruia minsitrul Justiției a solicitat revocarea Laurei Codruța Kovesi.

„M-am exprimat aseară instituțional, cum au constatat mai mulți analiști, dar asta este părerea mea. Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestația pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Iar ceea ce a prezentat – încă o dată, nu știu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu.

Așadar, ce ne-a prezentat domnul ministru a fost total lipsit de claritate și, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit și de temeinicie. Deci nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea. Spun acest lucru fiindcă legea prevede destul de detaliat ce anume se urmărește când se întocmește un astfel de raport. Mai mult astăzi nu o să vă spun și nici nu aș avea ce să vă spun.

Mult-promisul raport nu a apărut pe site-ul ministerului, nu a apărut la Administrația Prezidențială și atunci când vom avea acest raport, probabil vom încerca să îl deslușim și atunci se va putea discuta mai mult.”, a spus vineri șeful statului.


El a repetat că o susține pe Laura Codruța Kovesi, și susține DNA, menționând că sumarul raportului, prezentat joi seara de Tudorel Toader, nu a fost de natură să-i schimbe opinia.

Raportul ministrului Toader

Tudorel Toader a prezentat joi seara un sumar al unui raport cu „20 de fapte și acte” în baza cărora a declanșat procedura de demitere a procurorului – șef al DNA:

„Pentru aceste fapte şi acte, de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef DNA. Prezentul raport va fi transmis secţiei de procurori a CSM şi către preşedintele României pentru a analiza şi decide în raport cu competenţele instituţionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

El a declarat că acţiunile Laurei Codruţa Kovesi pot pune în pericol însăşi activitatea instituţiei și au afectat imaginea țării:

„DNA trebuie să continue să funcţioneze în mod legal. DNA nu se identifică cu procurorul şef ale cărui acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin comportament discreţionar, sfidarea Parlamentului, contestarea deciziilor CCR. Statul de drept este statul în care acţiunea fiecărei autorităţi publice este reglementată prin lege, se supune legii în spiritul valorilor democratice”, a spus Toader.

Deși ministrul a promis că Raportul va fi pus joi seară, in jurul orei 20:00, pe site-ul Minsiterului Justiției, el nu este accesibil nici vineri la prânz.

(Citiți și: ”Presa internațională despre solicitarea de revocare a șefei DNA: decizie luată luată la cererea politicienilor vizaţi de anchete”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: