Comisia Europeană a anunțat marți că sprijină lansarea discuțiilor de aderare la UE pentru Albania și Macedonia, recomandând Consiliului să ia o decizie în acest sens.
Potrivit unui comunicat, Comisia afirmă că ambele state au înregistrat progrese în multe domenii, precizând însă că este încă necesară adoptarea de reforme.
Pentru Albania, Comisia a îndemnat să facă pași suplimentari în domeniul respectării statului de drept. Pentru Macedonia, Comisia a remarcat nevoia de a rezolva chestiuni restante în ceea ce privește libertatea de exprimare și corupția, ”care continuă să fie o problemă foarte serioasă”.
”Un pas înainte astăzi pentru Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și pentru Albania este un pas înainte pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest”, este citată în comunicat șefa diplomației europene, Federica Mogherini.
Premierul Albaniei, Edi Rama, a transmis aprecierea sa pentru decizia Comisiei, afirmând că ziua de 17 aprilie 2018 va rămâne o zi importantă în istoria țării sale.
”În ultimii 20 de ani, Albania a ascultat și a învățat, a comis greșeli, le-a corectat și a înrădăcinat elementele schimbării. S-au realizat multe până în prezent, dar și mai mult rămâne de făcut. Am decis reformarea țării nu doar pentru ca într-o zi să devenim membrii ai Uniunii Europene, ci, mai important, pentru a asigura pace, stabilitate și prosperitate poporului meu și vecinilor”, a transmis Edi Rama.
Ministrul de Externe al Macedoniei, Nikola Dimitrov, a scris pe Twitter că trăiește ”o zi mare”, în care ”reîncepe lunga călătorie către transformarea țării într-o reală democrație”.
În ceea ce privește Macedonia, disputa cu Grecia privind titulatura statului a fost cea care a blocat orice șansă de aderare la UE. Oficialitățile de la Skopje au formulat recent propuneri menite să închidă disputa politică cu Grecia, care se teme că numele Macedonia ar putea genera pretenții teritoriale asupra provinciei din nordul Greciei, care se numește tot Macedonia.