7 aprilie, 2020

Comisia Europeană lucrează la modifgicarea propunerii privind următorul Cadru Financiar Multianual, o nouă variantă urmând să fie prezentată la data de 29 aprilie, anunță Euractiv, care citează un document intern al executivului european.

Modificarea bugetului multianual UE pentru perioada 2021-2027 este privită ca esențială din perspectiva evitării unei puternice recesiuni provocate de pandemia coronavirus.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, anunța la începutul lunii aprilie: ”Suntem cu toții conștienți că în această perioadă de criză avem nevoie de răspunsuri rapide, că nu avem la dispoziție doi sau trei ani pentru a lansa noi instrumente și că MFF (Cadrul Financiar Multianual- n. red.) este cel mai potrivit instrument pe care îl deținem”.


Primul anunț privind modificarea proiectului a fost făcut la Bruxelles pe 29 martie.

(Citiți și: ”Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual pentru a răspunde crizei coronavirus”)

Din perspectiva președintelui Comisiei, bugetul multianual poate conține stimulii financiari necesari care să înlocuiască „coronabondurile”, o propunere  susținută de nouă state membre cu privire la împărțirea costurilor de revenire din criză. Ideea ”coronabond” este puternic combătură de o minoritate puternică în UE, formată din Germania, Austria, Olanda și Finlanda.

Comisia Europeană urmează să modifice propunerea inițială de buget multianual, în care o parte importantă a veniturilor era direcționată către proiectul-fanion al Ursulei von der Leyen, Green Deal.

Fosta Comisie a încercat fără succes să adopte Bugetul 2021-2027 în 2019, dar a renunțat pentru a lăsa noii Comisii libertatea să aleagă domeniile prioritare de acțiune. Proiectul de buget a fost prezentat imediat după numirea Comisiei Ursula von der Leyen, dar Comisia, Parlamentul și Consiliul nu au ajuns la un consens.


O dezbatere asupra proiectului de buget multianual în Consiliu a eșuat la sfârșitul lunii februarie, după acel Consiliu Italia, Portugalia și România fiind mandatate să lucreze o ”contrapropunere” de buget multianual. Discuțiile oficiale au fost ulterior amânate din cauza izbucnirii crizei provocate de noul coronavirus.

(Citiți și: ”Giuseppe Conte: Italia, Portugalia și România au mandat să lucreze o contrapropunere de buget multianual UE”)

Impactul pe care pandemia deja l-a provocat asupra economiilor europene va face și mai complicată adoptarea unui nou proiect, chiar dacă președintele Comisiei are în vedere reorientarea bugetului către stimulente care să favorizeze repornirea economiei UE.

În ultimele săptămâni, după redirecționarea aproape a tuturor fondurilor disponibile în actualul cadru financiar multianual, statele membre cer din ce în ce mai insistent adoptarea cât mai urgentă a unui plan de recuperare, iar Eurogrup urmează să decidă alte câteva măsuri.

Colegiul Comisarilor urmează să discute miercuri un ”Plan european de ieșire din pandemie”, în baza căruia să se recomande eliminarea treptată a restricțiilor impuse economiilor și cetățenilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: