duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 aprilie, 2017

Executivul Uniunii Europene a solicitat luni guvernelor UE să ia în considerare schimbarea relațiilor cu Turcia, după ce referendumul, în urma căruia președintele Recep Tayyip Erdoğan va primi puteri sporite, a blocat negocierile legate de aderarea Ankarei la blocul comunitar.

Comisarul responsabil cu extinderea, Johannes Hahn (foto), a cerut miniștrilor de externe ca atunci când se vor reuni la Malta, vineri, să discute un nou format al relațiilor cu Turcia, care să poată conduce la eliminarea frustrărilor reciproce  și reinstaurarea cooperării. ”Situația curentă nu este una sustenabilă”, afirmă Hahn.

Comisarul european a precizat că nu dorește să intervină în dezbaterile deschise de anumite state, care consideră că negocierile de aderare cu Turcia ar trebui suspendate- Austria, țara natală a lui Johannes Hahn, fiind cel mai insistent avocat al acestei soluții.


Nu este pentru prima oară când Johannes Hahn ridică chestiunea lipsei de progrese în negocierile cu Turcia. De cealaltă parte, și Turcia, prin vocea președintelui Erdogan, a exprimat intenția de a revizui ”de la A la Z” relațiile cu UE.

Relațiile Turciei cu UE au devenit tensionate după ce Germania și Olanda au interzis desfășurarea unor mitinguri pentru susținerea schimbărilor constituționale solicitate de Erdogan. Ambele state, sprijinite de Austria, au invocat rațiuni de securitate în decizia de interzicere a acțiunilor de campanie pe teritoriul lor, dar Erdogan le-a acuzat de practici naziste și de suprimarea dreptului la liberă exprimare.

În privința relațiilor cu Turcia, în UE se disting două ”școli de gândire”- sunt state care se tem că Turcia ar putea denunța acordul pe migrație, fiind deci dispuse să facă concesii, și sunt state care afirmă că Ankara are serioase motive, inclusiv de ordin financiar, să nu denunțe acest acord.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Johannes Hahn a afirmat că împărtășește îngrijorările Consiliului Europei, care afirmă că schimbările constituționale impuse de Erdogan reprezintă un ”periculos pas înapoi” al democrației din Turcia. Hahn propune un compromis- acela de a fi identificate alte domenii decât apartenența la blocul comunitar pentru cooperare strânsă cu Turcia.


O posibilitate: Comisia încearcă să updateze acordul vamal cu Ankara. Comisarul Hahn a precizat însă că indiferent de tipul de relații viitoare, inclusiv de natură economică, acestea trebuie să se desfășoare în deplin acord cu legislația europeană.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: