vineri

29 martie, 2024

20 februarie, 2019

Comisia Europeană nu a fost anunțată despre o eventuală OUG ce ar fi urmat să modifice legile Justiției, iar prevederile acesteia par să nu respecte recomandările MCV, a declarat miercuri, pentru Hotnews, Christian Wigant, purtător de cuvânt al executivului european.

Un text al OUG adoptate marți nu exista nici miercuri la prânz, întrucât nu a fost publicat pe niciun site oficial, deși au trecut la 24 de ore de la aprobarea în Cabinetul Viorica Dăncilă. Așa încât toate analizele au fost făcute pe proiectul de OUG trimis luni la avizarea CSM și pe declarațiile publice ale ministrului Justiției, Tudorel Toader, oferite marți, într-o scurtă conferință d epresă organizață la finalul ședinței de Guvern.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene:


Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare cele mai recente evoluții privind statul de drept în România. Atât conținutul, cât și procedura ultimei modificări, prin ordonanțe de urgență, fără consultări cu sistemul judiciar și părțile interesate, par a fi în contradicție directă cu recomandările Comisiei din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), aprobat de toate statele membre. Prin urmare, Comisia va solicita explicații din partea guvernului român cu privire la ultimele modificări.

Doresc să vă reamintesc că raportul nostru din noiembrie îndeamnă România să <<implementeze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, pe baza sprijinului Comisiei de la Veneția>>. De asemenea, solicită <<revizuirea legilor justiției, ținând pe deplin seama de recomandările din cadrul MCV și emise de Comisia de la Veneția și GRECO>>. Cele mai recente modificări o iau pe o altă cale.

Așa cum am mai spus, România trebuie să pună urgent procesul de reformă pe cursul bun. Aceasta înseamnă a merge înainte, nu înapoi și abținerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, precum și GRECO, au precizat că nu știau nimci despre emiterea vreunei noi OUG de modificare a legilor Justiției, schimbate deja anul trecut, în Parlament.


Ordonanța conține mai multe prevederi controversate despre care asociațiile din domeniu spun că sunt în mare parte anticonstituționale și permit ingerința politicului în activitatea procurorilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: