vineri

19 aprilie, 2024

11 decembrie, 2012

Comisia Europeană (CE) a deschis o procedură antitrust împotriva OPCOM şi a Transelectrica pentru a investiga dacă operatorul singurei pieţe de tranzacţionare a energiei din România face abuz de poziţie dominantă, informează un comunicat al CE dat publicităţii marţi la Bruxelles, potrivit unei corespondențe AGERPRES.

CE are temeri că OPCOM ar putea discrimina companiile din cauza naţionalităţii lor sau a locului în care funcţionează, ceea ce încalcă articolul 102 din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene (TFUE). Deschiderea procedurii nu înseamnă o antepronunţare asupra rezultatului investigaţiei ci doar că CE va efectua o investigaţie aprofundată, menţionează textul citat.

Comisia investighează solicitarea OPCOM ca toţi participanţii la piaţa spot, sau piaţa pentru ziua următoare, de tranzacţionare a energiei să aibă un număr de înregistrare pentru TVA în România şi, în consecinţă, să aibă sediul în România.


Practica de afaceri respectivă ar putea creşte costul participării traderilor străini la piaţa de tranzacţionare a energiei şi i-ar putea descuraja pe aceştia să intre pe piaţa vânzării de energie electrică din România, reducând astfel lichidităţile din piaţă şi eficienţa acesteia.

Tranzacţionarea energiei electrice este crucială pentru formarea transparentă a preţurilor din domeniu, apreciază CE în comunicatul citat, asigurând un index public al preţurilor care poate fi utilizat pentru întreaga piaţă a energiei.

Articolul 102 din TFUE interzice abuzul de poziţie dominată de piaţă care poate afecta tranzacţionarea între statele membre. Implementarea acestei prevederi este definită de Regulamentul Antitrust, care poate fi aplicat de către Comisie şi de către autorităţile naţionale competente în domeniul concurenţei din statele UE.

Articolul 11(6) din Regulamentul Antitrust prevede că iniţierea unei proceduri de către CE scuteşte autorităţile din statul membru respectiv de obligaţia de a aplica reglementările UE privind concurenţa în cazul practicilor vizate. Articolul 16 (1) al aceluiaşi regulament prevede că tribunalele naţionale trebuie să evite să dea verdicte care ar putea intra în conflict cu o decizie pe care CE o ia în calcul în procedura pe care a iniţiat-o.


Executivul UE a informat OPCOM SA, compania mamă, CNTEE Transelectrica SA, şi autoritatea română pentru concurenţă că a declanşat o procedură în acest caz.

Nu există un termen legal pentru a încheia o investigaţie asupra unui comportament anticoncurenţial. Durata unei investigaţii antitrust depinde de un număr de factori, inclusiv de complexitatea cazului, modul în care entităţile vizate cooperează cu Comisia şi de exercitarea dreptului la apărare, se mai precizează în comunicatul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: