miercuri

17 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2020

Comisia Europeană analizează posibilitatea interzicerii ambalajelor din plastic şi stabilirea de noi cerinţe pentru producători, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, preluat de Agerpres.

„Cu siguranţă vrem să extindem regulile privitoare la obiectele de plastic de unică folosinţă şi în prezent analizăm în ce direcţie este posibilă această extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat„, a explicat Virginijus Sinkevicius pentru Die Welt.

Producătorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea fi obligaţi să reducă în mod semnificativ cantitatea de microplastice din produsele lor.


„Microplasticele sunt pe agenda noastră. Până la finele anului vom veni cu o listă foarte detaliată a tuturor acestor produse care conţin microplastice sau utilizează microplastice”, a spus Virginijus Sinkevicius.

Taxa pe plastic

Săptămâna trecută, Financial Times  a publicat un articol despre intenția Bruxelles-ului de a institui o taxă pe plastic la nivelul întregii UE, măsură ce ar contribui la atingerea țintelor de mediu, dar care ar și acoperi parte din golul lăsat în bugetul Uniunii de retragerea Marii Britanii.

Statele membre sunt pregătite, conform surselor FT, să convină asupra unei taxe pe reciclarea plasticului – primul venit obținut la nivel UE care va fi direcționat spre vistieria blocului, de la instituirea TVA-ului.

„Avem un deficit Brexit. Statele membre știu asta și vor trebui în cele din urmă să accepte noi surse de venit”, a declarat un demnitar UE.


Ca parte a proiectului ei inițial de buget din 2018, Comisia Europeană propunea o taxă pe plasticul nereciclat, cu veniturile urmând a fi colectate la bugetul comun, iar nu la guvernul care o percepe.

Suprataxa ar putea aduce estimativ 42 de miliarde de euro în intervalul bugetar ce se va încheia în 2027.

Italia s-a lovit de opoziția dură a producătorilor

Italia a introdus în bugetul pe acest an o taxă (0,45 euro, față de un euro) pe kilogramul de plastic din ambalajele nereciclabile. Amendamentul a fost mult modificat față de forma inițială și conține mai multe exceptări, la presiunea firmelor din domeniu. Patronatele au susținut că taxa pune în  pericol aproximativ 50.000 de locuri de muncă și supraviețuirea a circa 2.000 de IMM-uri, scrie TheLocal.it. 

Taxa urmează să intre în vigoare după luna mai.

De asemenea, Marea Britanie și-a propus să aplice, din aprilie 2022, o taxă asemănătoare ce va fi plătită de producătorii sau importatorii de ambalaje de plastic cu un conținut redus de plastic reciclat.

Țintele UE legate de plastic

În mai 2019, Consiliul Uniunii Europene a adoptat măsurile ambițioase propuse de Comisie menite să reducă deșeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosință care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum și echipamentele de pescuit abandonate și materialele plastice oxodegradabile.

Directiva a intrat în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre au la dispoziție doi ani pentru a o transpune.

Directiva prevede măsuri diferite care se aplică diferitelor categorii de produse. În cazurile în care există alternative la îndemână și accesibile ca preț, produsele din plastic de unică folosință, cum ar fi bețișoarele din plastic pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, bețele pentru baloane, produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile și recipientele pentru alimente și băuturi din polistiren expandat, vor fi interzise pe piață.

Pentru alte produse, se pune accentul pe limitarea utilizării printr-o reducere a consumului la nivel național, pe cerințele în materie de proiectare și etichetare și pe obligațiile producătorilor în ceea ce privește gestionarea/curățarea deșeurilor.

Noile prevederi UE cu privire la utilizarea obiectelor de plastic de unică folosinţă riscă să ameninţe o piaţă cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari, polipropilena şi polistirenul fiind cele mai afectate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: