sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 februarie, 2016

500euroBancnota de 500 de euro este investigată pentru că ar fi legată de activități teroriste.

Comisia Europeană se va angaja marți să investigheze numărul suspect de ridicat al bancnotelor de 500 de euro din circulație ca parte a eforturilor de a tăia liniile de finanțare ale activităților teroriste, ca urmare a atacurilor din noiembrie, de la Paris, transmite Financial Times.

”Folosirea bancnotelor mari, în special a celei de 500 de euro, este o problemă semnalată de mai multe autorități”, se arată într-un draft al planului Comisiei, obținut de FT.


”Aceste bancnote sunt la mare cerere în rândul elementelor criminale… datorită valorii mari și a volumului mic”, spun reprezentanții Comisiei Europene.

Comisia va lucra alături de Europol în legătură cu acest aspect, însă, brațul executiv al Uniunii poate doar să găsească soluții pentru a diminua folosirea acestor bancnote de către grupări teroriste sau alte grupuri infracționale, în vreme ce doar Banca Centrală Europeană (BCE) are controlul exclusiv asupra denominării și bancnotelor aflate în circulație.

Mario Draghi, președintele BCE, a declarat luni în Parlamentul European că banca centrală studiază această problemă, însă nu a luat încă o decizie. ”Vrem să facem schimbări”, a spus Draghi.

Un studiu publicat anul trecut de Europol arăta că magazinele refuză în general să accepte bancnote de 500 de euro, însă acestea reprezintă o treime din valoarea bancnotelor aflate în circulație în zona euro.


Datele BCE arată de asemenea că numărul bancnotelor de 500 de euro a crescut disproporționat față de celalalte bancnote de la intrarea acestora în circulație, în 2002.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: