Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv cu privire la aspectele tehnice și de securitate nucleară ale proiectului pentru unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă, transmite Euractiv.
Centrala, administrată de Nuclearelectrica, deținută de stat, va primi două reactoare CANDU suplimentare.
Ministrul Energiei spunea marți că se așteaptă că cele două noi reactoare ”vor aduce o contribuție esențială la securitatea energetică națională și regională prin producerea de energie curată, cu emisii zero”.
Avizul Comisiei confirmă că proiectul este în conformitate cu obiectivele Tratatului Euratom, care impune dezvoltatorilor nucleari să notifice Comisia în prealabil cu privire la proiectele de investiții și să demonstreze conformitatea cu cele mai înalte standarde de siguranță nucleară. Avizul Comisiei conține și câteva recomandări tipice unor astfel de proiecte.
Cu patru unități nucleare care urmează să funcționeze, România este de așteptat să evite 20 de milioane de tone de emisii de CO2 pe an și să creeze peste 19.000 de locuri de muncă în industriile conexe.
După ce cele două noi unități vor intra în funcțiune, mixul de energie electrică al României se va schimba semnificativ, energia nucleară fiind așteptată să reprezinte aproximativ 30% din producția de electricitate a țării, în creștere de la aproximativ 20%.
***