joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 septembrie, 2012

Comisia Europeană a aprobat, marți, finanțarea de 180 de milioane de euro pentru construcția în Rpomânia, la Măgurele, a laboratoarelor și laserului din cadrul proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP”. Va fi cel mai mare laser construit până acum în lume.

Lucrările vor avea două faze, iar finanțarea aprobată marți vizează doar prima dintre ele.

În prima etapă 2013-2015, pentru care a fost aprobată marţi finanţarea, urmează să fie construite clădirile complexului ştiinţific.


Cea de-a doua etapă se întinde între 2015-2017, când este programată achiziţia de echipamente, inclusiv a celor necesare pentru asamblarea laserului.

„Avem toate garanţiile că putem să realizăm la orizontul anului 2017 acest proiect de o importanţă formidabilă atât pentru comunitatea ştiinţifică, dar şi pentru întreaga ţară. Acest proiect va reprezenta cel mai mare laser construit vreodată la nivel global. Iar în măsura în care acest proiect va fi dus până la capăt, Măgurele va deveni în mod categoric un punct de atracţie pentru comunitatea ştiinţifică nu numai din Europa, ci din întreaga lume”, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, pentru MEDIAFAX.

Finanțarea proiectului de la Măgurele crește nu doar rata de absorbție a fondurilor europene pentru România, ci și alocările pentru domeniul cercetării. În România bugetul de cercetare este (cel public și cel provenind din privat) de circa 0,5% din PIB, față de 3% din PIB cât este media în Uniunea Europeană.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: