Comisia Europeană a aprobat marți o evaluare preliminară pozitivă a unei părți din jaloanele și țintele legate de cea de-a doua cerere de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).
În evaluarea sa, Comisia constată că două jaloane legate de investițiile în energie (mai exact jaloanele 129 și 133) nu au fost atinse în mod satisfăcător. Prin urmare, Comisia a decis să activeze procedura de suspendare a plăților conținută de Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență.
Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar (6 luni – n. red.) pentru a atinge jaloanele restante, permițându-le, în același timp, să beneficieze de o plată parțială legată de jaloanele și țintele care au fost atinse în mod satisfăcător.
Comisia calculează peste 30 de zile câți bani reține
Comisia a comunicat României motivele pentru care consideră că două jaloane nu au fost atinse în mod satisfăcător. Această comunicare inițiază o procedură administrativă între Comisie și statul membru vizat.
România are acum dreptul de a-i prezenta Comisiei observațiile sale în termen de o lună de la primirea comunicării.
Dacă, în urma observațiilor României, Comisia ar confirma evaluarea sa potrivit căreia cele două jaloane restante nu au fost atinse în mod satisfăcător, aceasta va stabili cuantumul plății care urmează să fie suspendat prin aplicarea metodologiei sale de suspendare a plăților.
Guvernul speră că Bruxelles va reține doar sumele aferente celor două jaloane restante, mai exact 53 milioane euro, și va aproba plata diferenței, adică 2,75 miliarde euro.
Cererea de plată transmisă la Bruxelles a fost de 3,2 miliarde euro, dar din aceasta se scade o parte din prefinanțare. Banii efectivi care urmau să intre în conturile României erau 2,80 miliarde euro.
Ce reprezintă jaloanele restante și ce mai e de făcut
Pentru a bifa jalonul 129, România ar fi trebuit să finalizeze semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW.
Ca să bifeze jalonul 133, România trebuia să fi semnat contracte pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată.
Ambele jaloane au fost în sarcina Ministerului Energiei.
După decizia de marți, România va avea la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a îndeplini în mod satisfăcător aceste jaloane restante.
Dacă și când vor fi atinse jaloanele, Comisia va ridica suspendarea plății și va trimite evaluarea sa către Comitetul economic și financiar, urmând procedura descrisă mai sus cu privire la evaluarea preliminară pozitivă.
MIPE a anunțat din aprilie că cele două jaloane sunt ratate
România a transmis Comisiei Europene o a doua cerere de plată, bazată pe 49 de jaloane și 2 ținte, pe data de 16 decembrie 2022. După examinarea dovezilor furnizate de autoritățile române, Comisia a considerat că 47 de jaloane și 2 ținte din totalul de 49 de jaloane și 2 ținte au fost atinse în mod satisfăcător.
Cea de-a treia cerere de plată, în valoare de 3,1 miliarde de euro, ar fi trebuit să fie deja transmisă Comisiei, însoţită de documentaţia aferentă îndeplinirii a 55 de ţinte şi jaloane. Această cerere nu a fost trimisă din cauză că nu este atins un jalon esențial: reforma sistemului de pensii.
***
Un răspuns
Se pare ca o sa avem iar inflatia in cer dupa retinerile astea… Mai e putin si ajungem sa facem credite la creditrapid .ro la banci sau sa bagam la amanet pentru a ne plati intretinerea . Nu este exclusa nici varianta sa vindem ce mai avem sa platim.