luni

22 aprilie, 2024

17 septembrie, 2020

Comisia Europeană a anunțat joi că a stabilit orientările strategice pentru punerea în aplicare a Mecanismului de relansare şi rezilienţă și urmează să publice ghidul pentru țările membre privind felul în care acestea să-și conceapă planurile naționale, pentru a beneficia de finanțări din bugetul Mecanismului.

Bugetul Mecanismului de relansare şi rezilienţă este de 672,5 miliarde euro, sub formă de împrumuturi (360 mld. euro) și granturi (312,5 mld. euro).

Invităm, acum, Parlamentul European şi Consiliul să ajungă rapid la acordul final privind Mecanismul de relansare şi rezilienţă, astfel încât fondurile să poată fi distribuite la începutul anului viitor. Timpul este esenţial în cazul unei crize„, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene.


Apelul lui Valdis Dombrovskis apare în contextul în care UE nu are încă un Buget multianual aprobat și nici legislația necesară implementării Mecanismului de relansare și reziliență.

Un comunicat al Comisiei Europene prezintă principiile generale care ar trebui să ghideze planurile naționale și agendele specifice de investiții și reforme, toate în conformitate cu ”obiectivele de politică ale UE”:

  • Sustenabilitatea mediului,
  • Productivitatea,
  • Echitatea și
  • Stabilitatea macroeconomică,

7 idei principale ale unui plan de relansare câștigător

„Comisia încurajează ferm statele membre să includă următoarele concepte strategice, în planurile lor investiţii şi reforme, pe baza relevanței marilor investițiilor necesare și a potențialului de creare de locuri de muncă și de a culege roadele tranziției la economia verde și digitală:

  • Accelerare – prioritate pentru tehnologiile curate rezistente în timp şi accelerarea dezvoltării şi utilizării surselor regenerabile de energie;
  • Renovare – îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice şi private;
  • Reîncărcare şi Realimentare – promovarea unor tehnologii curate, viabile pe termen lung, pentru a accelera utilizarea soluțiilor de transport sustenabile, inteligente și accesibile, a stațiilor de încărcare şi realimentare şi pentru extinderea reţelei de transport public;
  • Conectare – lansarea rapidă a serviciilor de mare viteză în bandă largă în toate regiunile și gospodăriile, inclusiv a rețelelor de fibră optică și a rețelelor 5G.
  • Modernizare – digitalizarea administrației și a serviciilor publice, inclusiv a sistemelor juridice și de asistență medicală;
  • Scale-up (trecerea la un ordin de mărime superior) – creșterea capacităților de cloud de date industriale în Europa și dezvoltarea procesoarelor celor mai puternice, sustenabile șic tehnologie avansată;
  • Recalificare și perfecționare – adaptarea sistemelor de învățământ pentru a susține competențele digitale și educația și formarea profesională pentru toate vârstele.

Termene de depunere

Termenul de depunere a planurilor de redresare și reziliență este 30 aprilie 2021. Cu toate acestea, statele membre sunt încurajate să își prezinte proiectele de planuri preliminare începând cu 15 octombrie 2020.


„Statele membre trebuie să se angajeze cât mai curând posibil într-un dialog politic amplu, care să includă toate părțile interesate relevante, pentru a-și pregăti planurile, și sunt încurajate să colaboreze cu Grupul operativ pentru relansare și reziliență și cu DG ECFIN pentru a discuta proiectele lor de planuri”, mai spune comunicatul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: