Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, miercuri, la București, că România ar trebui să se concentreze pe absorbția fondurilor alocate de Uniunea Europeană, ci nu să consume energie în a analiza dacă țara a obținut o alocare mai mare sau mai redusă.
În context, Cioloș a subliniat că România a primit, la Consiliul European, o alocare de fonduri UE superioară în cadrul financiar multianual 2014-2020 celei din actualul exercițiu bugetar al Uniunii.
”Per total, România a câştigat, faţă de perioada bugetară actuală, mai mult şi consider că tocmai acum , dincolo de analiza ce a câştigat şi ce a pierdut sau dacă ar fi putut câştiga sau pierde mai mult, obiectivul ar trebui să fie pregătirea absorbţiei acestor bani pe care România i-a avut. Ar trebui să se concentreze energia pentru cum să se pregătească România pentru a absorbi banii pe care i-a primit deja prin actuala alocare”, a afirmat Cioloş, într-o conferinţă de presă.
Comisarul european a arătat că în actualul buget multianual al UE România areb o alocare importantă de fonduri europene, dar are deficiențe în absorbția banilor.
Raportul MCV din ianuarie NU introduce noi condiționalități
Dacian Cioloş a mai spus miercuri că Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene vizează funcţionarea justiţiei, nu a presei din România, mass-media nefiind o condiționalitate suplimentară introdusă în MCV.
”Subiectul MCV este funcţionarea justiţiei, nu a presei sau a altor instituţii. Tot ceea ce e conex la buna funcţionare a justiţiei, atât în ceea ce priveşte funcţionarea şi deciziile care au loc în interiorul justiţiei sau ceea ce se întâmplă în jurul justiţiei ca putere în stat este urmărit de mecanism. Nu se introduc alte elemente”, a explicat comisarul european.
În context, Cioloș a precizat că la Comisia Europeană a avut loc o discuție de principiu privind continuarea MCV pentru România și Bulgaria sau introducerea unui mecanism mai amplu la nivelul tuturor statelor UE.
”A avut loc doar o discuţie de principiu privind MCV România şi Bulgaria versus aspect mai larg privind funcţionarea justiţiei în statele UE. Preşedintele Barroso a avut de altfel şi în Parlamentul European în intervenţia privind starea Uniunii, unde a semnalat că Comisia se gândeşte să elaboreze un mecanism prin care poate să urmărească modul în care se respectă drepturile fundamentale şi statul de drept peste tot în Uniunea Europeană”, a menționat Dacian Cioloş.
Mecanismul mai larg ar urma să fie utilizat de Comisie atunci când apar derapaje de la statul de drept în țări membre ale UE.