luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iulie, 2014

Statele Uniunii Europene ar trebui să recurgă la împrumuturi prin obligaţiuni comune pentru a obţine resursele necesare investiţiilor de 1.000 de miliarde de euro în infrastructură până în 2020 şi pentru a stimula creşterea, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Michel Barnier.

„Provocarea este acum să trecem de la stabilizarea fiscală la un proiect de creştere”, a declarat Michel Barnier la un forum pe teme economice desfăşurat la Aix-en-Provence, în sud-estul Franţei, citat de MEDIAFAX.

Comisarul a oferit exemplul investiţiilor comune derulate deja în infrastructură.


„Comisia a estimat un necesar de investiţii de 1.000 de miliarde de euro în infrastructură până în 2020. Cred că este posibil să atingem acest obiectiv cu un proiect europen de «obligaţiuni de proiect», în alte cuvinte împrumuturi comune, dar orientate către investiţii”, a declarat Michel Barnier.

Împrumuturile comune ale statelor europene ar aduce un nou avantaj în această perioadă, în care guvernele se finanţează deja la dobânzi foarte mici, a afirmat comisarul.

În perioada de vârf a crizei financiare, ţările din sudul Europei au cerut fără succes înfiinţarea de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro, din cauza dobânzilor mari pe care erau nevoite să le plătească la împrumuturile de pe piaţa financiară.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Propunerea lui Michel Barnier este diferită, întrucât ar finanţa proiecte de infrastructură şi nu datoria statelor membre.


Comisarul a subliniat, totodată, necesitatea ca ţările europene să respecte Pactul de Stabilitate pentru a depăşi criza. Pactul de Stabilitate impune limite atât înprivinţa deficitului bugetar, cât şi a îndatorării faţă de PIB.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: