joi

25 aprilie, 2024

19 aprilie, 2021

Comisarul european însărcinat cu piaţa internă, Thierry Breton (foto), anunţă că actualul contract UE cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca ar putea să nu fie prelungit, din cauza întârzierilor în livrarea vaccinului AstraZeneca-Oxford de la începutul anului. Contractul ”se încheie la 30 iunie”.

”Suntem pragmatici. Prioritatea mea, în calitate de însărcinat cu vaccinurile este ca cei cu care încheiem contracte să livreze la timp, eventual mai mult”, a declarat el într-un interviu acordat duminică BFMTV, citat de AFP și preluat de News.ro.

”Noi am comandat 120 de milioane de doze în primul trimestru şi 180 de milioane în trimestrul doi. În primul trimestru, ei (laboratorul AstraZeneca) au livrat doar 30 de milioane, ceea ce a creat problemele pe are toată lumea le-a văzut” şi ”au livrat doar 70 de milioane în trimestru doi”, a precizat comisarul europan.


”Nimic nu este definitiv, vom continua să discutăm”, a nuanţat însă Thierry Breton.

”Acest lucru nu se întâmpă din motiv epidemiologic sau medical. Dacă ne uităm la date, beneficiile vaccinului AstraZeneca(- Oxford) sunt copleşitoare în privinţa bolii”, apreciază el.

Ministrul francez al Industriei, Agnès Pannier-Runacher, anunţa vineri că Uniunea Europeană (UE) probabil nu-şi va prelungi contractele cu grupul suedezo-britanic în 2022, după ce Danemarca a devenit miercuri primul stat membru UE care a abandonat vaccinul.

Săptămâna trecută, o sursă din Ministerul Sănătății din Italia, declara că executivul UE a decis să nu reînnoiască contractele de achiziție a vaccinurilor anti-Covid produse de companiile AstraZeneca și Johnson & Johnson.


“Comisia Europeană, în acord cu liderii multor țări (din UE), a decis ca aceste contracte cu companiile care produc vaccinuri (pe bază de vector viral, metoda clasică de producere – n.red.) și care sunt valabile pentru anul în curs să nu fie reînnoite la expirarea lor,” anunța La Stampa, care cita o sursă din Ministerul Sănătății de la Roma.

România a primit miercuri prima tranșă, de 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson, dar compania sistase deja administrarea acestor seruri în UE, până la lămurirea cauzei apariției unor cazuri foarte rare de tromboze.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: