miercuri

30 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2021

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat în luna ianuarie 2021 o creștere de 1,7% în volum brut a cifrei de afaceri, potrivit datelor publicate de INS. Este cea mai redusă valoare consemnată în ultimele cinci luni iar pe seria ajustată în funcție de zile lucrătoare și sezonalitate s-a înregistrat prima scădere după cele din aprilie și mai 2020, în care s-a manifestat intens primul val al pandemiei.


Pe fondul creșterii veniturilor populației (circa +6% majorare a puterii de cumpărare a salariilor și +13% la pensii în T4 2020), valorile cifrelor de afaceri nu coborâseră în partea a doua a anului trecut sub referința din 2019. Stagnarea salariilor și pensiilor, pe fondul unor achziții reduse conjunctural în fiecare sezon, a condus la o evoluție modestă în prima lună a anului curent.

Cu o creștere de +1,5% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +5,8% la produse nealimentare, rezultatul de ansamblu a fost tras în jos doar de scăderea sumelor cheltuite pentru consumul de carburanți (-5,9%), în pofida unei reveniri semnificative a prețurilor internaționale la energie.

Așadar, problema nu o constituie scăderea aparent semnificativă dintre cifra de afaceri din decembrie, perioadă de sărbători, și cea din ianuarie.

De asemeni, valorile brute față de aceeași lună a anului trecut nu arată deloc rău, dar scăderea bruscă pe cifrele ajustate după un trend de scădere mai lentă indică o problemă pe partea de consum, „amortizată” temporar de dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare din ianuarie 2021.


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: