duminică

15 mai, 2022

Comerțul pe ianuarie 2021 – cifra de afaceri, la prima scădere după cea din debutul pandemiei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2021

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat în luna ianuarie 2021 o creștere de 1,7% în volum brut a cifrei de afaceri, potrivit datelor publicate de INS. Este cea mai redusă valoare consemnată în ultimele cinci luni iar pe seria ajustată în funcție de zile lucrătoare și sezonalitate s-a înregistrat prima scădere după cele din aprilie și mai 2020, în care s-a manifestat intens primul val al pandemiei.


Pe fondul creșterii veniturilor populației (circa +6% majorare a puterii de cumpărare a salariilor și +13% la pensii în T4 2020), valorile cifrelor de afaceri nu coborâseră în partea a doua a anului trecut sub referința din 2019. Stagnarea salariilor și pensiilor, pe fondul unor achziții reduse conjunctural în fiecare sezon, a condus la o evoluție modestă în prima lună a anului curent.

Cu o creștere de +1,5% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +5,8% la produse nealimentare, rezultatul de ansamblu a fost tras în jos doar de scăderea sumelor cheltuite pentru consumul de carburanți (-5,9%), în pofida unei reveniri semnificative a prețurilor internaționale la energie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Așadar, problema nu o constituie scăderea aparent semnificativă dintre cifra de afaceri din decembrie, perioadă de sărbători, și cea din ianuarie.

De asemeni, valorile brute față de aceeași lună a anului trecut nu arată deloc rău, dar scăderea bruscă pe cifrele ajustate după un trend de scădere mai lentă indică o problemă pe partea de consum, „amortizată” temporar de dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare din ianuarie 2021.


Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: