sâmbătă

20 aprilie, 2024

6 mai, 2014

Rusia nu va intra cu trupe în estul Ucrainei, crede comandatul forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove (foto). Acesta a spus luni că Moscova îşi poate îndeplini scopul prin moduri necovenţionale, prin trimiterea de forţe neconvenţionale peste graniţă, care să creeze probleme.

Generalul american susţine că afirmaţiile Rusiei că ar fi o revoltă a ucrainenilor în estul ţării sunt false, pentru că, spune acesta, este vorba despre tupe speciale ruse care operează şi în această parte a ţării la fel cum au făcut în Crimeea înainte de anexare.

„Amintiţi-vă că Putin a negat prezenţa acestor trupe şi acum recunoaşte că ele au fost în Crimeea. Se va întâmpla acelaşi lucru şi cu Ucraina, pe măsură ce va trece timpul”, a spus oficialul NATO, citat de presa internaţională. „Ceea ce am văzut în Crimeea se repetă exact în estul Ucrainei”, a adăugat el.


Rusia a concentrat forţe la graniţa cu Ucraina, ceea ce a suscitat temerile că ar putea avea loc o invazie pentru protejarea etnicilor rusi şi estul ţării.

Philip Breedlove a spus că, până acum o săptămână, ar fi crezut că cel mai probabil răspuns militar al Rusiei va fi să trimită trupe în sudul Ucrainei şi să asigure un teritoriu care să lege regiunea de Crimeea, apoi să înainteze spre Odessa şi mai departe în Moldova.

„Astăzi înclin să cred că nu acesta este cel mai probabil scenariu… Cred că acum putin îşi poate îndeplini obiectivele în estul Ucrainei şi să nu treacă niciodată graniţa cu forţele sale armate. (:::) cred că cel mai probabil va continua să facă ceea ce face – să discrediteze guvernul, să creeze nelinişte, încercând să creeze terenul pentru o mişcare separatistă”, este scenariul generalului NATO. El a adăugat că aşa i-ar fi mai uşor Moscovei să îşi întărească influenţa militară şi economic asupra estului Ucrainei.

Philip Breedlove a reluat o idee avansată săptămâna trecută de adjunctul secretarului general al NATO, Alexader Vershbow, care spunea că Rusia este, din nou, un adversar al NATO nu un partener. Acum Rusia nu se mai comportă ca un partener, crede şi generalul Breedlove şi membrii NATO trebuie să îşi suplimenteze bugetele militare pentru a ajunge la ţinta de 2% din PIB.


„Am trecut printr-o perioadă în cae am văzut Rusia drept un partener. Acum suntem într-o perioadă foarte, foarte diferită, când membrii trebuie să se gândească la asta şi să să ia nişte decizii”, a spus oficialul Alianţei.

Rusia îşi intensifică activitatea militară

Comandatul forţelor militare americane din Pacific a spus luni că intervenţia Rusiei în Ucraina a fost încoţită de o creştere a activităţii forţelor aeriene ruse în Asia-Pacific, ca o demonstraţie de foră şi o modalitate de a colecta informaţii.

Ruşii au zburat pe lângă coasta Californiei şi în jurul insulei aamericane Guam din Pacific, a spus feneralul Herbert Carlisle. În plus, au crescut substanţial numărul patrulelor ruse în jurul insulelor japoneze şi Coreea.

Revenind in Europa, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat maţi o suplimentare a flotei din Marea Neagră cu noi submarine şi nave de război de nouă generaţie.

Suspendarea acordului cu Lituania privind inspecţiile militare

În plus, Rusia a suspendat luni unilateral acordul privind inspecţiile militare, acord pe care îl încheiase în 2001 cu Lituania, a anunţat Baltic News Service.

Documentul prevedea efectuarea de inspecţii militare recoproce, dar şi reglementarea informaţiilor militare din enclava rusă Kaliningrad, din Marea Baltică.

Oficialii lituanieni spun că această mişcare are ca efect o reducere a încrederii reciproce şi a bunei cooperări care a existat între cele două ţări. Şi susţin că Lituania a implementat toate condiţiile acordului şi nu a dat niciun motiv Rusiei să îl denunţe.

NATO a aplasat 12 avioane de luptă în regiunea baltică pentru misiuni de patrulare, odată cu creşterea tensiunilor din Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: