sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 decembrie, 2015

vote-bulletin-france-elections_5214125Secțiile de vot s-au deschis duminică în Franța în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor regionale, ultima competiție electorală înaintea alegerilor prezidențiale din 2017.

O coaliție ad-hoc s-a constituit între stânga și dreapta franceză, în încercarea de a bloca victoria în alegeri a formațiunii de extremă dreapta Frontul Național, care are șanse semnificative să câștige alegerile locale în mai multe regiuni ale Franței, anunță Reuters.

La scrutinul de duminică,scrutin care se desfășoară sub stare de urgență din cauza atentatelor comise la Paris luna trecută, 45,3 milioane de alegători sunt chemați să aleagă conducerea a 13 regiuni din Franța.


La primul tur, pe plan național, extrema dreaptă s-a situat pe primul loc, înaintea partidului Republicanii și a stângii, aflată la putere în Franța. Scrutinul din 6 decembrie a fost marcat de o rată de absenteism de 50,09%.

Alegerile se desfășoară în 13 regiuni metropolitane, inclusiv în colectivitatea teritorială din Corsica și, peste mări, în Guadelupa, Reunion, Guyana și Martinica.

turul 1
Rezultatele primului tur de scrutin
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Frontul Național se află în frunte după primul tur în șase regiuni (Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, Bourgogne-Franche-Comté, Centre-Val de Loire, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées, Nord-Pas-de-Calais-Picardie, PACA), iar dreapta și aliații săi centriști în patru (Auvergne-Rhône-Alpes, Ile-de-France, Normandie și Pays de la Loire), în timp ce stânga în două regiuni (Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, Bretagne), precum și în Corsica.

În fața ofensivei Frontului Național, Partidul Socialist, la solicitarea președintelui Francois Hollande și a premierului Manuel Valls, a activat un „front republican”, cerând candidaților săi să se retragă în două regiuni, pentru a lăsa doar candidații dreptei să se confruntă cu formațiunea lui Le Pen.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: