Vlad Tausance, specialist în comunicare și omul care a coordonat campania online a candidatului la președinție Klaus Ioahnnis, constată pe contul său de Facebook sfârșitul unei ere, odată cu incendiul de la Club Colectiv și cu anunțarea de către Andrei Sosa a închiderii unui club simbol pentru cultura underground din România – Clubul Expirat.
“Îmi cer scuze și imi asum,
Din 2003 am pus viața a mii de oameni in pericol. Weekend de weekend. Și cate-odata și in timpul săptamânii”, și-a început Andrei Sosa (foto dreapta), patronul Expirat, mesajul prin care a anunțat luni închiderea clubului.
“Nimeni nu iși asuma responsabilități.
Și mă repet și mă pun în capul listei.
Vrem demisii și așa ar trebui să facă niște oameni normali la cap.
Încă nu conștientizăm conceptul de demisie de onoare.
Nu implică asumarea vinovăției, ci asumarea unui sistem in care ești și care nu funcționează cum trebuie, nu neapărat din vina ta. Dar în care, la un anumit dat nu a funcționat.
Eu îmi dau demisia.
Expirat-ul din București se închide.
De astazi nu mai pot să-mi asum vieți”, scrie patronul clubului.
Guvernul a anunțat duminică declanșarea controalelor în cluburile din Capitală.
O echipă formată din 20 de reprezentanți ai Poliției Locale și o persoană de la ISU a ajuns deja și la Expirat, mai scrie Andrei Sosa.
După verificarea tuturor documentelor i-au aplicat o amendă de 1.000 de lei pentru că avea terasa terasa deschisă (la 8 – 10 grade Celsius), pe „principiul românesc al oricărei autorități că trebuie să dăm oricum amendă”, mai scrie patronul Expirat.
(CITIȚI AICI continuarea mesajului)
Expiratul a fost, din 2002, așa cum se și prezintă, un spațiu de exprimare alternativă pentru cultura underground. A găzduit concerte și expoziții de street art ignorate de mainstream.
În ultimii cinci ani, spune Adrian Sosa, a plătit impozite de 2,7 miliaone de lei, pentru care statul nu a oferit nimic celor “din berea cărora” s-au trimis spre buget acești bani.
Vlad Tausance (foto) consideră că incendiul de la Club Colectiv, din cauza căruia au murit până acum 30 de persoane, înseamnă sfârșitul unei ere, dovadă anunțul făcut deja de Adrian Sosa.
„Vreți, nu vreți, undergroundul românesc s-a născut și a crescut pe terase improvizate, cu generatorul lângă dormitorul-baracă, în subsoluri cu igrasie și fără ventilație, în case boierești cu bulină, dar fără autorizație, în frigul din hale și săli de repetiții refăcute în grabă. Cu fire lipite în mijlocul concertului și scene improvizate, cu lumina care cădea de zece ori pe seară și lumea care aplauda ca la zile de naștere.
Doar aici s-au jucat primele piese de teatru independent, s-au format și s-au certat trupe, s-a citit poezie și s-au atârnat tablouri pe pereți. Pentru că arta incomodă și sunetele adevărate nu au avut niciodată autorizație de funcționare, nici investitori. Unde voiați să se întâmple? În Casa Poporului?”, scrie Vlad Taussance.
Clubul La Bază, din Iași: „Am fost iresponsabili. Suspendăm activitatea până facem modernizările necesare”
Un alt club renumit, din Iași, a reacționat și el luni, dar se închide numai temporar, până vor face modernizările necesare pentru a fi siguri că nu se va întâmpla o dramă precum la Colectiv.
„În urma evenimentelor tragice din Club Colectiv ne simțim datori să facem câteva precizări sincere, totodată facem publică și o nouă hotărâre.
Barul La Bază nu este certificat cu risc minim de incendiu.
Despre acte. Nu avem autorizație de la ISU. în schimb avem aviz ISU pentru modificările din locație necesare pentru a preveni și a minimiza riscul. Pentru a ne apuca de modernizare trebuie să obținem autorizația de construcție, dosar depus dar ce s-a întins enorm de mult timp (> 1an). E de precizat că am fost tratați decent și cinstit de către autorități (chiar fără „pile”), durata fiind influențată pe de o parte de birocrația din România, pe de altă parte și din vina noastră. Așadar am făcut toate demersurile pentru a îndrepta situația.
Totuși am decis că vom suspenda activitatea barului și vom anula evenimentele programate, toate acestea până când vom face modernizările cerute și vom avea garanția celor de la ISU că nu reprezetam un pericol. Estimarea noastră 2-3 luni, dar nu ştim sigur.
Ce putem spune? Deși avem 2 ieșiri separate, una chiar dublă, stingătoare etc, considerăm că am fost ignoranți și în consecință iresponsabili. Am avut noroc. Nu vrem să mai punem pe nimeni în pericol, chiar dacă legea permite acest lucru.
Baza
P.S. Nu suspendăm activitatea de ochii controalelor anunțate. Au mai fost, au numerele noastre de contact și suntem disponibili în fiecare zi de dimineață până seara”, a scris conducerea clubului, pe Facebook.