ClusterPower, companie fondată în 2019 de antreprenorii români Cosmin Georgescu, Vladimir Ester și Carmen Ursa Georgescu, a început să lucreze la ceea ce este planificat să fie cel mai mare centru de date din România și își propune să devină primul centru de date hiperscale din regiune, în Mischii, Județul Dolj, scrie publicația germană bneIntellinews.
După finalizarea investiției, o primă fază fiind estimată să se încheie în decembrie anul acesta, ClusterPower va deveni cel mai mare furnizor de servicii cloud din Europa de Est.
De ce dezvoltă România centre de date și servicii cloud
Nu este clar în acest moment dacă această investiție privată va fi în viitor integrată în plaurile guvernamentale de realizare a unor centre de date și a clou-ului guvernamental.
Constituirea cloud-ului guvernamental este esențială din punct de vedere al interoperabilității bazelor de date, în baza căreia se poate construi o administrație modernă și eficientă. Decizia de principiu a fost aceea de a construi propriul cloud, sarcină care revine în final STS.
Cloud-ul guvernamental va fi utilizat în comun de autoritățile și instituțiile publice din România, precum și de către structurile aflate în coordonarea și subordonarea acestora.
Piața furnizorilor de cloud computing este dominată de mari jucători americani: Amazon Web Services, Google Cloud, Oracle, IBM Cloud și Microsoft Azure. Din acest motiv, UE a lansat anul acesta propriul proiect de cloud computing, Gaia-X, și a început demersul de a legifera domeniul.
Comisia Europeană condiționează accesul la fondurile repartizate pentru PNRR de alocarea a minim 20% din fonduri pentru digitalizare, una dintre țintele esențiale fiind digitalizarea administrațiilor centrale și locale.
Detaliile proiectului din România
Un centru de date hiperscale depășește, în general, 5.000 de servere și 1.000 de metri pătrați – un prag pe care ClusterPower îl va depăși cu investiția sa. Cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați, parcul tehnologic Cluster Power va găzdui un centru unic de infrastructură de inteligență artificială dezvoltat în parteneriat cu Nvidia.
Investiția inițială este de 172 milioane lei (35 milioane euro), jumătate fiind asigurată printr-un grant de stat extins anul trecut de Ministerul Finanțelor.
Pentru infrastructura cloud, ClusterPower a semnat parteneriate cu furnizori globali precum NVidia, HP, NetApp, Cisco Systems, F5, Palo Alto Networks, Exagrid, Schneider, Vertiv și York. Echipamentele centralei pe gaz vor fi furnizate de Rolls Royce – MTU, General Electric și Hitachi ABB.
Cu sediul în Cluj-Napoca, General Security este antreprenorul general pentru lucrările de construcție, în timp ce antreprenorul general pentru echipamentele IT și infrastructura de utilități este Bit Invest, din Târgoviște.
Prima fază a proiectului implică construirea infrastructurii utilitare pentru echipamentele IT. Aceasta include turnarea fundației, construcția centralei și prima unitate a proiectului. Centrul de date va deveni cel mai puternic nod de comunicații din regiune, având conexiune directă cu fibră optică la Frankfurt și Amsterdam și conectivitate cu 750 de centre de date din întreaga lume.
Aproximativ 40 de persoane lucrează la fața locului și se așteaptă să fie finalizată construcția primului modul în decembrie 2021.
Echipele implicate în proiect provin din România, SUA, Germania, Marea Britanie, Austria și Republica Cehă, precum și centrele lor de asistență la nivel global.