15 octombrie, 2015

vlad filat parlamentFostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat care este și liderul celui mai important partid proeuropean din această țară, a fost reținut joi, în dosarul privind fraudarea a aproape un miliard de dolari de la trei bănci moldovenești, așa numitul dosar ”Jaful secolului”.

El a fost reținut pentru 72 de ore (timpul maxim posibil în republica Moldova, spre deosebire de România, unde este permisă reținerea de către procurori pentru doar 24 de ore), fiind acuzat de ”corupție pasivă și trafic de influență”, a anunțat joi seara Centrul Național Anticorupție (CNA).

Joi, în prima zi din sesiunea toamnă – iarnă a Parlamentului de la Chișinău, președintele legislativului, Adrian Candu, a citit de la tribună cererea procurorului general de ridicare a imunității lui Vlad Filat.


Deputatul Filat a anunțat că nu se opune ridicării imunității și și-a îndemnat colegii să voteze în favoarea procedurii, dar a insistat în discursul ținut înainte de vot că este vorba despre un dosar politic instrumentat la comanda liderului opoziției proruse,  Vladimir Plahotniuc.

Eu m-am pregătit pentru un asemenea scenariu. Mai ales că se vorbește cum se pregătește Usatîi în fața Parlamentului, dar și demersul lui Gurin. Acest show a fost mult prea scump și gândit mult. Mai bine se venea cu o manieră profesionistă”, a declarat Vlad Filat.

„Pe parcursul activității mele am făcut multe greșeli. Îmi asum toată responsabilitatea politică, dar vreau să vă spun că tot sistemul din Moldova este controlat de o singură persoană. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc (liderul PD, partid din coaliția de guvernare, dar adversar al PDLM – n. red.). Ilan Shor (om de afaceri care a făcut denunțul ce-l implică în dosar pe fostul premier – n. red.) a făcut mărturii false doar pentru a fugi de responsabilitate (…)

Nici nu m-am uitat peste acuzaţii, o să se uite avocaţii. Vorbeam de jertfă. Poate această asociere să-mi fie scuzată, însă imediat din această clipă vreau să vă spun, ca şi cetăţean al RM, să îndemn toţi cetăţenii să nu mai recunoască această procuratură condusă politic, acest Centru anti-PLDM (Centru Național Anticorupție – n. red.).


S-a terminat perioada compromisurilor. Acuş o să urmeze show-urile, o să fiu arestat. Oameni buni, salvaţi ţara, salvaţi-vă pe voi (…)

Îmi pare rău de ceea ce urmează se întâmple. Sunt sigur că până la urmă vom face curăţenie pentru a ajunge la evoluţie. Indiferent unde mă voi afla, îmi voi continua activitatea. PLDM va fi condus de Valeriu Streleţ (actualul premier – n. red.).

În încheiere: ziua de azi va trece, de mâine viaţa continuă. Aveţi grijă de ceea ce urmează să faceţi. Aveţi grijă de Republica Moldova”, a declarat joi Vlad Filat.

Prin procedură rapidă, imunitatea i-a fost ridicată, iar apoi fostul premier al plecat spre sediul central al procurorilor anticorupție, însoțit de mascații care au așteptat la intrarea în parlament decizia deputaților.

vlad filat la parchet

PLDM face parte din coaliția de guvernare din Republica Moldova, alături de Partidul Democrat și de Partidul Liberal, însă între cele trei partide există numeroase tensiuni.

Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM) este cel mai important partid proeuropean de peste Prut, dar la ultimele alegeri parlamentare (din 2014) s-a clasat pe locul 2, cu 19,75% din voturi, în timp ce pe primul loc s-a situat Partidul Socialist (PSM), cu aproape 21% din totalul voturilor valabil exprimate.

A pornit de la un denunț

Fostul premier și alți deputați din partidul său susțin că este un dosar politic fabricat de procurorii anticorupție, apropiați ai stângii proruse.

Dosarul împotriva sa, a spus Vlad Filat, se bazează pe denunțul, neînsoțit de probe, al unui inculpat din acest caz asupra căruia s-au făcut presiuni.

corneliu gurinDe altfel, rocurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin (foto), a fost prezent în Parlament, unde a prezentat motivele pentru care este cerută ridicarea imunității lui Vlad Filat.

În sesiunea de întrebări – răspunsuri, procurorul Gurin a explicat că ancheta împotriva lui Vlad Filat a pornit de la denunțul omului de afaceri Ilan Shor, care și-a recunoscut vinovăția și va beneficia de statutul de martor protejat, dar va fi trimis în judecată.

Acuzații

Acuzațiile aduse lui Vlad Filat sunt legate de celebrul dosar Jaful secolului, în care prejudiciul de la trei bănci, printre care și una de stat ar fi de aproape un miliard de dolari.

Procurorii anticorupție moldoveni îl acuză pe Vlad Filat că ar fi fost implicat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, dar şi în distrugerea probelor din acest dosar, potrivit deschide.md.

ilan shorTotodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor (foto).

Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Vlad Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, fostul premier ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

”Jaful secolului”

Aproximativ 750 de milioane de dolari, de la trei bănci din Moldova – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – au ajuns în firme off-shore prin intermediul unor firme necunoscute.

Principalul nume care apare în mod repetat în raportul de audit este cel al unui om de afaceri, Ilan Shor, dar şi al unor actuali sau foşti demnitari moldoveni, precum fostul preşedinte Petru Lucinschi.

În perioada 24 şi 26 noiembrie 2014, în urma unor tranzacţii foarte complexe între cele trei bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor şi ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei (circa 750 milioane de dolari).

Ulterior, aceste firme au transmis banii în conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong.

Un raport confidențial realizat de firma americană de audit Kroll preciza că în această schemă s-a acţionat concertat şi că s-a urmărit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, în detrimentul celor trei bănci. În final, colapsul celor trei instituţii bancare a fost inevitabil. În 30 noiembrie 2014, atunci când BNM a impus administraţie specială la cele trei bănci, datoriile lor ajungeau la un total de 18 miliarde de lei, se arată în document.

Schema a fost pusă la punct începând cu 2013, atunci când, grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiți intermediari, susține Kroll.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: