Glencore Plc și Trafigura Group s-au numărat printre traderii străini care au tranzacționat primele contractele futures pe petrol denominate în yuani, lansate luni la bursa chineză Shanghai International Energy Exchange (INE).
Volumul tranzacțiilor cu contractele futures chineze l-a depășit, în prima parte a zilei, pe cele ale contractelor de departe mult mai titrate Brent (la Londra) și WTI (New York), a căror cotă de piață este vizată de chinezi, potrivit Bloomberg.
Denominarea în yuani a contractelor, ca și deschiderea pieței spre traderii străini sunt menite să întărească poziția monedei naționale chineze în campania dusă pentru câștigarea statutului de referinţă mondială, în pofida restricţiilor severe privind convertibilitatea.
Pe de altă parte, lansarea unui contract futures cu pretenția de a concura oligopolul format din reperele Brent și WTI ar putea reflecta mai bine realităţile cererii şi ofertei din Asia, ceea ce le-ar permite să devină un barometru regional.
„China a folosit acest contract într-un mod inovativ, pentru a umple golul absenței unei voci care să-i reprezinte pe cumpărătorii din Asia. (…) Cu această lansare, piața va da mai multă atenție poveștii cererii chineze”, spune un analist din Shanghai, citat de Bloomberg.
China este cel mai mare importator mondial de ţiţei şi introducerea contractelor futures denominate în yuani reprezintă o piatră de hotar pentru piaţa chineză, potrivit unui analist al JP Morgan, citat de Xinhua și Agerpres. Marea bancă de investiții americană ar fi gata să ofere imediat aceste contracte futures clienţilor din întreaga lume.
Regiunea Asia-Pacific a depăşit America şi Europa la consumul de ţiţei. China a importat anul trecut 420 de milioane de tone de ţiţei și a devenit cel mai mare importator global.
Totuşi, demersurile chineze încă mai sunt întâmpinate cu scepticism, mai ales din cauza faptului că una din cele mai mari bariere din calea succesului INE este faptul că tendinţele pieţei sunt dictate de deciziile şi reglementările statului în privinţa consumului, potrivit BMI Research, o divizie din Fitch Group.
Denominarea în yuani adaugă un plus de risc.
„Este greu să de anticipat că (noul contract) va deveni un reper major pentru preţul petrolului pe termen mediu şi lung. Există o reţinere generală din partea investitorilor globali să tranzacţioneze contracte chineze”, spune un alt analist citat de Bloomberg.
Totuși, investitorii chinezi au arătat un apetit consistent pentru bursele de materii prime, în ultimii ani. Și fondurile de investiții de risc globale ar putea fi atrase de „povestea uriașă a petro-yuan”-ului.
Preţurile de referinţă ale celor 15 contracte listate a fost stabilite la 416 yuani (65,8 dolari), 388 yuani şi 375 yuani pe baril, în funcţie de data de livrare. WTI a fost cotat în aceeași zonă, iar Brent la circa 70 de dolari / baril.
Un răspuns
China a jucat mereu si va juca dur pe piata energetica mondiala. Este un mare consumator de resurse energetice, un producator de talie media dar un importator de prim rang. Nu in ultimul rand, China dispune de o industrie de utilaj petro-gazier competitiva(performanta). Succes CHINA!
M.R.