2 decembrie, 2013

Aproximativ 100 de localnici din comuna Pungești protestează luni în apropierea zonei unde compania Cevron va începe explorarea gazelor de șist din perimetrul Siliștea, după ce jandarmii au ridicat în această dimineață câteva persoane din rândul manifestanților și le-au dus la Vaslui, pentru identificare și sancționare.

Protestatarii spun că jandarmii au intervenit violent luni dimineața, în jurul orei 04.30, și au ridicat aproape 30 de persoane care se aflau în cortul activiștilor de lângă drumul care duce la locul unde va fi instalată sonda de explorare a Chevron.

Jandarmeria a transmis un comunicat și apoi a organizat o conferință de presă pentru a nega declarațiile localnicilor și ale activiștilor. Potrivit autorităților, au fost ridicate doar șapte persoane, care au fost duse la secția de poliție din Vaslui, pentru identificare. Nu s-a folosit forța și nici gaze lacrimogene, nici măcar bastoanele, spun jandarmii, oamenii au fost doar ”ridicați de pe carosabil” și dați la o parte, pentru că blocau drumul.


Cele șapte persoane duse la poliție vor fi sancționate pentru blocarea unei căi de comunicații, iar o persoană, pentru distrugere, după ce a spart luneta unui autovehicul al Jandarmeriei. O persoană a fost amendată cu 500 de lei pentru participare la o adunare publică neprogramată.

A fost internat doar fostul primar, spune Jandarmeria, Constantin Spiridon, care are probleme cu inima, nu pentru că ar fi fost agresat de jandarmii trimiși să elibereze drumul pentru utilajele Chevron.

Chevron a reînceput „operaţiunile în perimetrul Siliştea din judeţul Vaslui”, confirmă compania americană.

Chevron a obţinut, la 3 octombrie, autorizaţie de construire pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, în perimetrul de la Siliştea.


Pe 16 octombrie, la pungești – Siliștea au protestat aproximativ 500 de localnici, iar compania americană a decis suspendarea lucrărilor de instalare a sondei de explorare, pentru a discuta cu localnicii. Lucrările au fost reluate luni, 2 decembrie, după ce negocierile cu cei din zonă nu au ajuns la niciun rezultat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: