sâmbătă

20 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

4 decembrie, 2020

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de vineri un proiect de ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, ca instituţie publică, cu personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, care va înlocui Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO.

„Prin propunerea de act normativ se urmăreşte crearea unei instituţii de excelenţă noi, respectiv Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, denumit în continuare DNSC, prin desfiinţarea CERT-RO, care să asigure capabilităţile şi performanţa necesare în domeniul securităţii cibernetice la nivel naţional pentru o perioadă de cel puţin 10 ani. În plus, noua instituţie va fi adaptată adecvat, putând face faţă provocărilor pe care dinamicele de dezvoltare tehnologică le vor ridica în spaţiul cibernetic. Astfel, se propune înfiinţarea DNSC, ca instituţie publică, cu personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat. Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO se desfiinţează la momentul intrării in vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

(Consultați aici proiectul de Ordonanță de Urgență)

Conform documentului, DNSC va avea în vedere obiective majore precum:

  • asigurarea cadrului de strategii, politici şi reglementări în domeniul securităţii cibernetice;
  • crearea unui hub de cooperare la nivel naţional şi internaţional între instituţii din domeniul public, privat, de educaţie şi cercetare, pentru asigurarea unei viziuni realiste, comune şi coerente privitor la securitatea cibernetică a României;
  • alinierea cu celelalte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte certificarea şi standardizarea în domeniul securităţii cibernetice;
  • alinierea ţării noastre la procesele de implementare a noilor tehnologii în domeniul securităţii cibernetice; gestionarea crizelor de securitate cibernetică la nivel naţional, în cooperare cu instituţiile care au competenţe şi atribuţii în domeniul managementului crizelor şi sub autoritatea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) care trebuie consolidată.

Pașii rapizi făcuți la nivel european în dezvoltarea tehnologiilor 5G creează premisele manifestării unor riscuri și amenințări crescute și interconectate, care presupun o adaptare rapidă la aceste schimbări și o gestionare eficientă și dinamică a situațiilor nou apărute.

”De asemenea, prin sprijinirea masurilor securității cibernetice, va asigura un cadru propice pentru progresul transformării digitale și al adoptării noilor tehnologii e.g. 5G, inteligență artificială, blockchain, quantum computing, IOT, în România”, se arată în nota de fundamentare.

”Dinamica schimbărilor în domeniul securității cibernetice, noile cerințe ale Uniunii Europene, inclusiv responsabilitățile primite prin intrarea în vigoare a Legii 362 din 2018 au generat probleme de fond, ca urmare a depășirii capacităților funcționale actuale și a resurselor alocate către CERT-RO pentru a face față noilor provocări, riscuri și amenințări. Este nevoie stringentă de personal specializat în vederea îndeplinirii atribuțiilor și obligațiilor ce revin CERT-RO în calitate de autoritate competentă la nivel național”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Nivelul de finanțare al CERT-RO este insuficient pentru susținerea activităților de bază și, comparativ, cu mult sub nivelul unor instituții cu responsabilități echivalente din statele membre UE sau din alte țări, se mai arată în document. Noua instituție va avea 1.250 de angajați


Pentru abordarea coerentă și unitară la nivel național a problemelor legate de securitatea cibernetică și pentru asigurarea echidistanței privind procesul de reglementare, DNSC va fi sprijinit de un Comitet Director și de un Comitet de Reglementare, din care vor face parte membri ai instituțiilor cu atribuții și responsabilități în domeniul securității cibernetice.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: